Dodenherdenking in teken van rennen in vrijheid
Iedere deelnemer ontving van de Scouting Steenbergen een anjer in de kleur van de Nederlandse vlag om bij de graven te leggen aan de Nassaulaan.
Iedere deelnemer ontving van de Scouting Steenbergen een anjer in de kleur van de Nederlandse vlag om bij de graven te leggen aan de Nassaulaan. (Foto: Claudia Koole)

Dodenherdenking in teken van rennen in vrijheid

STEENBERGEN - Binnen de gemeente Steenbergen werd zaterdagavond in drie kernen stilgestaan bij de Dodenherdenking om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en degenen die tijdens vredesoperaties zijn omgekomen te herdenken.


Burgemeester Ruud van den Belt bezocht Dinteloord, wethouder Koos Krook Welberg en de wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent bezochten Steenbergen. Benadrukt werd dat het rennen in vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

Gedicht

Rondom de klok van 20.00 uur voor twee minuten stilte, vlogen drie vliegtuigen over de gemeente Steenbergen als eerbetoon aan overledenen in oorlogstijd en tijdens vredesoperaties. Tevoren hadden deelnemers aan de Dodenherdenking rode, witte en blauwe anjers ontvangen in de kleur van de Nederlandse vlag. Ze werden uitgereikt door Scouting Steenbergen en beschikbaar gesteld door de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg. Leerling Rong Shen Chen van basisschool Maria Regina las het gedicht voor van de Steenbergse Vivianne de Caluwévover leven in vrijheid, ervan te genieten, de vrijheid te waarderen en te respecteren. Niet alleen op 4 mei.

Bomgordel

Wethouder Wilma Baartmans haalde een aspect erbij tijdens het leven in vrijheid: "Vrijheid blijheid. Ik ren overal naartoe." Het is de spreuk die op het viaduct met klaprozen staat in Welberg. "In onze vrije tijd kunnen we letterlijk rennen", vervolgde ze haar herdenkingsspeech. Ze noemde twee vluchtelingen, de jongens Farzad en Achmad, die oorlogsdeskundigen zijn en die boos zijn op volwassenen in hun land omdat er voor hun voordeur vuurgevechten waren. "Er waren grapjes over bomgordels op school van Achmad. Hij dacht dat het normaal was."

Vrijheid

Er volgde een ruime uitleg over vrijheid in haar toespraak. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is een inspanning en inzet, steeds weer. Het is zwaar bevochten. Vandaag de dag hebben we er nog steeds geen verklaring voor. We mopperen op de bureaucratie. Waar is de grens voor vrijheid? De werkelijkheid is nog te anders als er steeds wereldvrede wordt gewenst. Vrijheid doe je niet alleen. Dat doe je samen. Dit werk is nooit af voor een verdraagzame samenleving. We rennen in vrijheid overal naartoe."

Klokken

De herdenking die plaatsvond in Welberg werd gekenmerkt door het luiden van de klok in Nederland en in Canada. Sandra Houtepen: "Via de Facebookpagina van het Bevrijdingsmonument Welberg livestream ik voor Canada. De klok in Canada is geschonken door burgemeester Van den Belt in 2016. De klok komt uit de Corneliuskerk van Welberg." De bedoelde Angelusklok, die geschonken is aan South Alberta Light Horse Regiment, luidde op hetzelfde moment als de klok aan de Canadezenweg in Welberg voor alle slachtoffers tijdens de Dodenherdenking

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief