Archieffoto: Claudia Koole

75 jaar vrijheid wordt herdacht en gevierd

STEENBERGEN - Deze zondag wordt gevierd dat we in Nederland in vrijheid leven. In 2019 is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde. In 2019 en 2020 wordt deze bevrijding gevierd en herdacht in de gemeente Steenbergen met activiteiten voor jong en oud.


De werkgroep 75 jaar bevrijding, met vertegenwoordigers uit bijna alle kernen van de gemeente, heeft hiervoor een programma samengesteld. Verenigingen en andere groepen inwoners hebben het programma uitgewerkt en ingevuld met een diversiteit aan activiteiten. 

Strijd

Bij de Slag om de Schelde kwam, na een zware strijd van vijf weken met aan beide kanten duizenden slachtoffers, de Scheldemonding vrij zodat de geallieerden de haven van Antwerpen konden gebruiken. Alleen daardoor kon de verdere bevrijding van West-Europa worden gerealiseerd. Het laatste zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag vond plaats in de gemeente Steenbergen, in het bijzonder bij Welberg.

Koesteren

Angelo Somers, voorzitter van de werkgroep 75 jaar bevrijding: "Vanwege die zware strijd en de vele slachtoffers leeft de Tweede Wereldoorlog nog steeds bij een groot deel van onze inwoners. Maar ondanks het verdriet leert de Tweede Wereldoorlog ons ook om er zorg voor te dragen dat die offers niet voor niets zijn geweest. Vrijheid moeten wij, jong en oud, dragen en koesteren."

Programma

Het programma waarmee in de gemeente Steenbergen wordt herdacht en gevierd dat West-Brabant 75 jaar geleden werd bevrijd, is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Bevrijding Brabantse Wal (SBBW). De activiteiten concentreren zich met name in het najaar van 2019 rondom 2 november, de datum waarop Welberg en Steenbergen driekwart eeuw geleden werden bevrijd.

Een aantal evenementen springen daarbij in het oog.  

19 september: herdenkingen Luchtoorlog

Op en rond de gemeente zijn veel geallieerde vliegtuigen neergestort, waaronder op 19 september 1944 het vliegtuig van Guy Gibson en zijn navigator Jim Warwick. Gibson was de meest gedecoreerde Britse militair uit de Tweede Wereldoorlog. Beiden liggen begraven op de begraafplaats in Steenbergen.

21 september: bevrijdingsconcert Total Verruckt

Een avondvullend programma met liedjes, muziek en historische beelden uit de oorlogstijd en de bevrijding. De organisatie van het concert is in handen van ABS mannenkoor. Met medewerking van The Andrew Darlings, El Passionatos, het Ritmisch Koor Dinteloord, Harmonie St. Caecilia uit Kruisland en vertellers van toneelvereniging A.M. de Jong Toneel uit Nieuw-Vossemeer.

26 oktober: Toertocht historische voertuigen

Een stoet van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog trekt door de gemeente en passeert betekenisvolle plekken zoals het bevrijdingsmonument en het Klaproosviaduct in Welberg. De toertocht eindigt in Bergen op Zoom waar andere delen van de tocht uit onder andere Woensdrecht samenkomen

2 november: Herdenkingen Welberg

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg ontvangt een grote groep vertegenwoordigers van verschillende Canadese regimenten die Steenbergen en Welberg hebben bevrijd.

Informatie

Het volledige en actuele programma terug te vinden op de website van de gemeente en op de Facebookpagina van de gemeente. Ook op de website van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal, www.bevrijdingbrabantsewal.nl, staat het programma van de gemeente Steenbergen.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief