gemeentehuis
gemeentehuis

750 jaar stad Steenbergen moet feest worden voor de hele gemeente

STEENBERGEN - In 2022 bestaat de stad Steenbergen niet alleen 750 jaar, maar is het ook precies 25 jaar geleden dat de gemeente haar huidige vorm kreeg.


Voor het college van burgemeester en wethouders zijn dat redenen genoeg om flink uit te pakken met festiviteiten en activiteiten, van én voor de inwoners van alle kernen. De jubileumviering leent zich bovendien uitstekend om om de gemeente Steenbergen ook naar buiten toe stevig op de kaart te zetten. 

"Het moet een feest worden voor de hele gemeente om nooit te vergeten. Letterlijk én figuurlijk", stelt het college, die de gemeenteraad voorstelt om een solide basis te leggen onder de organisatie van 750 jaar Steenbergen.

Het verder versterken van de verbinding tussen alle inwoners staat hierbij hoog in het vaandel. "Iedereen moet in de gelegenheid zijn om het jubileumfeest mee te vieren.  Op die manier willen we graag het gevoel van trots vergroten. Trots op het vele moois dat we te bieden hebben, op het gebied van cultuur, landschap en ons rijke erfgoed.'' Het 750-jarig bestaan wordt tegelijkertijd als een ideaal startpunt gezien, om bij bezoekers van buitenaf de aandacht te vestigen op alles wat de gemeente Steenbergen in huis heeft.

Het college ziet in het jubileumjaar een aantal grote publieksevenementen voor zich, waaronder een aansprekend openluchtspektakel en de nationale vestingstedendagen. Ook wordt gehoopt dat zoveel mogelijk bestaande activiteiten in 2022 een 750 jaar-sausje krijgen, zodat er heel het jaar door wat te vieren valt. Maar ook dat er nieuwe initiatieven ontstaan vanuit inwoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke instellingen en samenwerkingspartners van de gemeente.

Als de gemeenteraad instemt met het plan van aanpak, dan neemt de gemeente het voortouw om nog dit jaar een stichting in het leven te roepen die op zoek gaat naar sponsors en subsidiegelden. Ook komt er een Genootschap van de Meermin met ambassadeurs uit alle kernen en disciplines zoals cultuur, heemkunde, onderwijs, sport en bedrijfsleven. Zij leggen de verbinding met inwoners en organisaties in de gemeente.

Het voorstel van het college voor de viering van 750 jaar Steenbergen staat op de agenda van de gemeenteraad op 5 juni. Naar verwachting neemt de raad vervolgens op 27 juni een besluit over het voorstel.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief