Falco Burke en Thijmen Schulenklopper testen de off road roelstoelen die uniek zijn voor groene woeste gebieden.
Falco Burke en Thijmen Schulenklopper testen de off road roelstoelen die uniek zijn voor groene woeste gebieden. (Foto: Claudia Koole)

'Natuur voor iedereen' zichtbaar in Dintelse Gorzen

DE HEEN/DINTELOORD - Twee speciale rolstoelen, geschikt gemaakt om in bosgebied en ruwe natuurgebieden te rijden, zijn donderdag getest door Falco Burke en Thijmen Schulenklopper. Het deelproject West-Brabantse Waterlinie uit Landschappen van Allure maakte het met subsidiëring mogelijk dat Akkermans Leisure & Golf dit kan gaan begeleiden. De testrit leverde scherpe inzichten op. Hier en daar moet er nog wat aangepast worden.


"Voor de zomervakantie komt er een officiële opening", vertelt Eefje Nuijten als boswachter, beleven- en communicatiemedewerker bij Natuurmonumenten. "Het goede aan deze rolstoelen is dat ze door hen zelf te bedienen zijn." Met ze worden mensen met een beperking bedoeld waarvoor het niet vanzelfsprekend is om zich te begeven in een bosrijk gebied met zandpaden, heuveltjes en andere kleine obstakels. Het sluit tevens aan bij het project 'Natuur voor iedereen' van Natuurmonumenten die ervoor opkomt dat mensen met een beperking ook in de natuur moeten kunnen vertoeven.

Mobiliteit

De 14-jarige Fulco kan aardig goed overweg met zijn off road rolstoel met stoere transportbanden. Zijn vader vertelt: "Het is echt heel lang geleden dat Fulco in een bos is geweest." Iedereen ziet dat de jongens genieten van hun mobiliteit in de ruige natuur. In een mum van tijd staat Fulco met Thijmen in vogelhut De Papegaai in de Dintelse Gorzen. Ze nemen even pauze en genieten van het uitzicht door de luikjes in de vogelhut. Ondertussen worden de aanpassingen genoteerd die nog voltooid moeten worden voor de officiële opening.

Aanpassingen

Eefje Nuijten: "Hier en daar moet er nog wat gesnoeid worden. Er zijn wat hellingen die met wat zand aangevuld moeten worden zodat ze wat beter naar beneden kunnen gaan. Ook in de vogelhut gaan we wat aanpassingen doen. De deur wordt ietwat verbreed en op het speciale pad wordt een aparte markering aangebracht met een eigen kleur voor de off road rolstoelen. Op de weg naar de Dintelse Gorzen toe worden kleine obstakels nog verwijderd zoals een aantal paaltjes en randen."

Snelheid

De snelheid kan zelf bepaald worden op de rolstoelen, die op het eerste gezicht op een militair voertuig lijken vanwege de grove transportbanden. "Dat moet ook", zegt Nuijten. "Ik heb zelf in zo'n rolstoel gezeten om 'm te testen. Dan merk je dat het fijn is om de snelheid te bepalen." Dintelse Gorzen is het veertigste natuurgebied dat aangepast wordt voor mensen met een beperking, mede om het doel 'Natuur voor iedereen' na te streven.

Routes

Na de officiële opening, waarvoor de datum nog bekend wordt gemaakt, wordt ook tijdens de Week van Toegankelijkheid van 7 tot en met 11 oktober dit jaar aandacht besteed aan de 40 routes die uitgezet zijn om natuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Het thema dit jaar bij deze week is Cultuur en Natuur. Natuurmonumenten en het Rijksmuseum werken hiervoor samen.

Claudia Koole
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief