Het gezin Van Zomeren in Nieuw-Vossemeer met Haïtiaanse kunstwerken.
Het gezin Van Zomeren in Nieuw-Vossemeer met Haïtiaanse kunstwerken. (Foto: Claudia Koole)

Opbrengst Fancy Fair Nieuw-Vossemeer in Haïti

NIEUW-VOSSEMEER - In 2008 werden de twee jongens, als 4-jarige kleuters, geadopteerd uit Haïti. Hun ouders, beiden geboren in de gemeente Steenbergen, reisden met hen terug naar hun geboortegrond dit jaar waar ze hun biologische familie ontmoetten. Een opbrengst van de traditionele Fancy Fair in Nieuw-Vossemeer werd overgebracht. Zonder de Nederlandse Marijke Zaalberg kon deze familie niet veilig reizen.


"We hebben gewacht met naar Haïti te gaan tot de jongens het zelf vroegen om te gaan." Lisette en Kees van Zomeren verloren hun dochter door een verkeersongeluk. Daarna hebben zij zich gericht op adoptie wat een lange weg was met gesprekken en cursussen. Claude en Claudel, een tweeling uit Haïti - een eilandstaat in de Caribische Zee -, kwamen zo'n 11 jaar geleden naar Nieuw-Vossemeer. De terugreis naar hun geboorteland vroeg veel voorbereiding.

Gastvrij

"Ik heb van begin tot eind alles zelf geregeld", vertelt Lisette van Zomeren. "Ik heb eerst uitgezocht waar je veilig kan verblijven. Ook de taal is een barrière. Ze spreken Creools in Haïti, wat wij, maar ook onze jongens niet (meer) spreken. Ik heb contact gelegd met Marijke Zaalberg. Zij was zo gastvrij om ons te ontvangen. Ook zorgde zij voor de veilige reis van Port au Prince naar haar adres in de bergen en terug. Zij heeft ons de mooie plekjes in Haïti laten zien. Ook hoe de lokale bevolking daar leeft. Zij was onze tolkvertaler. Het is een vrouw uit duizenden."

Berg

Marijke Zaalberg is een Nederlandse vrouw die 20 jaar geleden een stuk berg heeft gekocht in Haïti. Ze bouwde een school op deze berg. "Wij mochten zien hoe deze bijzondere vrouw haar werk deed. Haar school heeft inmiddels 550 leerlingen. Ze zorgt ervoor dat 800 kinderen naar school kunnen gaan in dit land. De school wordt onderhouden door giften en sponsoring. Ook door verkoop van Haïtiaanse kunst. Wij verkopen zelf ook deze kunstwerken die met de hand zijn gemaakt. Alles komt voor 100% ten goede van haar stichting."

Guesthouse

De jongens Claude en Claudel kregen een week extra voorjaarsvakantie. "Over onze reis hebben we een reisblog bijgehouden", vertelt Lisette van Zomeren verder. "Zo konden familie en vrienden onze reis met avonturen volgen." Een avontuur werd het zeker onder begeleiding van Marijke Zaalberg. "Alleen reizen is niet mogelijk als je het land niet kent. We werden heel goed begeleid." Ook toen ze de jongens gingen ophalen, hebben ze onder begeleiding uitstapjes gemaakt. "In 2008 werden we opgehaald van het vliegveld in Port au Prince en naar het kindertehuis gebracht. Daar hebben we vijf dagen in een guesthouse gelogeerd."

Gevaarlijk

Deze keer mocht de familie Van Zomeren op de berg verblijven van Marijke Zaalberg. "Op de school van Marijke werken alleen maar Haïtiaanse mensen. Sommigen hebben er op school gezeten en geven les. We zijn bijna iedere dag in de bergen geweest met haar Viking. Dit is een open buggy. We konden er niet zelf op uit, want dat was te gevaarlijk. Vooral nu zijn bendes heel erg actief. Bij Marijke in de bergen was het veilig. We zijn naar een handelsdorp geweest en naar het kindertehuis waar de jongens ruim 2,5 jaar hebben gewoond wat niet meer in gebruik is. Iedere dag was een bijzondere dag om het geboorteland van onze jongens te leren kennen."

Bijdrage

De tienerjongens uit Nieuw-Vossemeer hoeven niet per se terug. "Ze vinden het voorlopig goed zo", zegt hun moeder. "Wij willen zeker nog een keer terug. Ook om te zien hoe het geld van Fancy Fair wordt besteed en voor het prachtige land." Dankzij Lisette en Kees is een bedrag van € 2.160 naar de stichting gegaan uit een opbrengst van Fancy Fair. 7500 kilometer verderop wordt dit besteed aan onderwijs en schoolgaande kinderen. Eenieder kan dit volgen op: www.stichtingnaarschoolinhaiti.nl

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES