Afbeelding
Foto: Pixabay

Klaprozenveld Welberg komt in handen van Gemeente Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - De Gemeente Steenbergen mag zich vanaf komende maandag officieel eigenaar noemen van klaprozenveld aan de Canadezenweg, tegenover het Bevrijdingsmonument in Welberg. Dan vindt namelijk de officiële eigendomsoverdracht van het veld plaats.

Enkele weken geleden ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het klaprozenveld te kopen. Belangrijke reden  was de verhuizing van de eigenaar van het veld, tevens voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg welke zich al jaren actief inzet om de gevechten rond Welberg en Steenbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Met de eventuele verkoop van het een hectare grote perceel aan een andere partij zou de toekomst van het klaprozenveld ongewis zijn. Het college stelde daarom voor het veld aan te schaffen. Met de aankoop is een bedrag van 80.000 euro gemoeid.

Symbool

Het veld tegenover het Monument wordt elk jaar ingezaaid met klaprozen, als internationaal symbool voor vrede en vrijheid. De plek heeft inmiddels zoveel betekenis voor de gemeenschap gekregen dat Welberg de klaproos heeft geadopteerd als eerbetoon aan de slachtoffers die zijn gevallen bij de bevrijding van Welberg.

Slag om de Schelde

Elk jaar vindt bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg de herdenking plaats van de gevechten rond Welberg en Steenbergen in oktober en november 1944 herdacht, ook wel bekend als de Slag om de Schelde. De Tweede Wereldoorlog leeft nog steeds bij een groot deel van de inwoners van de gemeente Steenbergen. "Het is belangrijk om te blijven herdenken. Met de aankoop van het klaprozenveld als plek voor herdenking en bezinning zetten we dat voort." aldus wethouder Wilma Baartmans, portefeuillehouder Erfgoed en Monumenten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief