Een rennertje doet haar uiterste best tijdens de Kleine Tour. ARCHIEFFOTO REMKO VERMUNT
Een rennertje doet haar uiterste best tijdens de Kleine Tour. ARCHIEFFOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Vijftig jaar Kleine Tour: een terugblik

STEENBERGEN - De Kleine Tour gaat op maandag 5 augustus voor de vijftigste keer van start. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar doen mee aan deze wielerkoers tot en met 10 augustus. Wim Roovers is voorzitter van de Kleine Tour en blikt terug op een halve eeuw succes.


De voorbereidingen voor de Kleine Tour zijn in volle gang als we Roovers spreken over het wielerevenement dat dit jaar voor de vijftigste keer gehouden wordt.

Voorbereidingen

"Op dit moment wordt er nog van alles ter voorbereiding georganiseerd. Denk aan de ploegleiders van de nodige informatie voorzien, het versieren van onder andere het feestcafé en de Markt en nog meer zaken." Roovers heeft er zin in. Hij is al tien jaar voorzitter en dit jaar is hij dat voor het laatst. Hij draagt het stokje over aan Coen Embregts. "Na tien jaar is het wel goed geweest en wordt het tijd om het iemand anders te laten doen."

Langs de zijlijn

Zijn liefde voor de Kleine Tour ontstond door zijn twee dochters die meereden vanaf hun negende tot 14 jaar. "Ik stond enthousiast langs de zijlijn om hen aan te moedigen en volgde de hele week de karavaan. Samen met de zwaaiploeg en een groep ouders. Geweldig!"

Voorzitterschap

Tien jaar geleden werd hij door de stichting benaderd voor een bestuursfunctie. "Ze waren op zoek naar een nieuwe voorzitter en vroegen mij. Dat vond ik natuurlijk fantastisch! Ik gaf aan dat ik het voor vijf jaar wilde doen en na die tijd plakte ik er nog eens vijf jaar aan vast. Nu is het wel mooi geweest."

Vrijwilligers

De Kleine Ronde wordt al 50 jaar door vrijwilligers georganiseerd. In 1970 kwam Steenbergenaar Rinie Free op het idee om iets te organiseren voor kinderen in de vakantie. Dat werd een wielerronde. Hij ging langs Steenbergse bedrijven voor sponsoring en vond vrijwilligers om het evenement te realiseren.

Formule

Roovers: "De formule was en is heel simpel: een wielerronde met laag inschrijfgeld zodat alle kinderen kunnen meedoen. Het werd een succes: hele generaties Steenbergenaren groeien op met de Kleine Tour. Er zijn nu al opa's en oma's die zelf meegereden hebben en nu langs de kant hun kleinkinderen staan aan te moedigen. Dat is toch al een reden om super trots op de Kleine Tour in Steenbergen te zijn."

Herinneringen

"Kinderen die de Kleine Tour hebben gereden koesteren de herinneringen aan dit festijn voor de rest van hun leven. In de karavaan ontstaan ook vaak mooie vriendschappen en de ervaringen van het met elkaar optrekken in een Kleine Tour-ploeg, komen later altijd weer van pas."

Voldoening

Hij wil dan ook dat de formule in stand blijft. Er doen 216 kinderen mee aan de wielerwedstrijd en zij fietsen 50/60 kilometer per dag. "Het geeft me enorme voldoening als ik zie dat ze het op zaterdag 10 augustus volbracht hebben." Dat het evenement na vijftig jaar nog altijd populair is blijkt wel uit het animo dat er is. "Al jarenlang is er een wachtlijst voor de sponsoren, rennertjes en vrijwilligers."

Diamantje

Na tien jaar hangt Roovers nu zijn voorzitterschap aan de wilgen. "Ik heb alle vertrouwen dat mijn opvolger Coen Embregts het erg goed gaat doen. Hij deed vroeger als rennertje mee en zit al acht jaar in het bestuur. Ik hoop dat hij de formule in stand houdt. Het is een diamantje dat je moet blijven poetsen en waar je energie in moet blijven steken."

De Kleine Tour start maandag 5 augustus om 12.30 uur bij zwembad de Meermin. Onder andere een meerkamp, behendigheidsrit en cyclocross staan op het programma. Op 10 augustus is om 17.45 uur het wielerevenement afgelopen. Meer info vind je op www.kleinetour.nl.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief