Van links naar rechts Tobias (9) en Robin (12) Plasmans met hun opa in Stadsarcheologie Steenbergen op de open dag.
Van links naar rechts Tobias (9) en Robin (12) Plasmans met hun opa in Stadsarcheologie Steenbergen op de open dag. Foto: Claudia Koole

Nieuwe ontwikkeling Stadsarcheologie Steenbergen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De tweede samenwerking tussen De Holle Roffel en Stichting Stadsarcheologie Steenbergen is wederom goed bevallen. De open dag van de Stadsarcheologie Steenbergen ging goed samen met de uitgezette fietsroute van het gereedschapsmuseum in Kruisland. Fietsers hadden een opdracht om te zoeken naar een voorwerp in de tentoonstellingsruimte. De organisatie van de Stadsarcheologie werkt aan een eigen onderzoek dat in 2020 wordt gepresenteerd.

De slogan van De Holle Roffel in Kruisland is: 'Gereedschap is een verlengstuk van je handen'. Dat gaat samen met wat er in de grond van Steenbergen wordt gevonden aan voorwerpen. Deze kennis wordt niet alleen gebundeld in beide musea. Aan de open dag van de Stichting Stadsarcheologie werd voor een tweede keer de jaarlijkse fietsroute van De Holle Roffel gekoppeld.

Opdracht

Bij de inschrijvingen liep het geen storm. Voorzitter van De Holle Roffel Dami Koevoets denkt dat het komt door het feit dat mensen het niet goed hebben kunnen lezen, omdat de verspreiding van de bekendmaking niet optimaal is gebeurd. Een kleine groep van zo'n 50 mensen heeft de fietsroute gereden. Eenmaal in Steenbergen kregen de fietsers een speciale opdracht mee in de tentoonstellingsruimte. "De fietsers moesten het oudste voorwerp van een dier zoeken bij ons. Dat was natuurlijk de slagtand van een mammoet die wij hebben liggen", vertelt Chris Duijvestijn van Stadsarcheologie Steenbergen.

Archeoloog

Andere bezoekers waren er ook. De broertjes Robin en Tobias Plasmans waren er met hun opa. Ze zijn allen geïnteresseerd in de vondsten die tentoongesteld worden en spelen een spel in de tentoonstellingsruimte. Voor Robin is het extra leuk om er te zijn. Hij zegt: "Ik wil later archeoloog worden. Het is interessant wat er in Steenbergen is gevonden. Tijdens onze vakantie in Amerika heb ik ook speciale stenen gevonden." Zijn broertje Tobias wil geen archeoloog worden, maar kok. De potjes en schaaltjes die in het kleine museum staan geven een beeld waar er zoal op is gekookt een aantal eeuwen geleden.

Ontwikkeling

Zo nu en dan stuit de stichting op een nieuwe vondst. Chris Duijvestijn: "Wij waren er op tijd bij. De boerderij De Lantaarn aan de Moerstraatseweg dateert uit 1669. Met de eigenaar van de grond hebben wij contact gehad. De boerderij is nu gesloopt, maar wij hebben tekeningen en beschrijvingen kunnen maken. We hebben zelfs nog kinderen gesproken die wat konden vertellen over de boerderij. Hier wordt een verslag van gemaakt. Dit is nog niet klaar. Er wordt nog aan gewerkt. Bij dit onderzoek was een archeologisch bureau betrokken en ook Marco Vermunt, de stadsarcheoloog van Bergen op Zoom."

Gereedschap

Uiteindelijk moet van het verslag een boek worden gemaakt dat in 2020 zal verschijnen. "Het moet wel een lezenswaardig boek worden. Niet al te technisch opgesteld. Als het klaar is, komt er een nieuwe aankondiging." Zo lang er nog materialen in de grond te vinden zijn, heeft Stadsarcheologie steeds werk te doen. Het komt ook voor dat er gereedschap wordt gevonden. De Holle Roffel heeft een expositieruimte in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk in Kruisland die midden in het centrum ligt. Oude ambachten en bijbehorende werktuigen worden er getoond. De Holle Roffel dankt z'n naam aan een oude schaaf die in het museum te zien is. Werktuigen van de smid, de wagenmaker en veel timmergereedschap is ook te vinden.

Vrijwilligers

Om dit werk draaiende te houden, ook voor volgende generaties, is het voornaam dat er vrijwilligers zijn. "Die zijn er niet meer zoveel", laat Dami Koevoets van Stichting Ambachts- en gereedschapsmuseum De Holle Roffel weten. "Wij kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken. Als iemand het leuk vindt om zich met historie en gereedschap bezig te houden, zoals onze ouders en voorouders het deden, kan men zich aanmelden. Graag zelfs!" Op www.deholleroffel.nl is meer informatie te vinden. Een mail zenden kan ook: deholleroffel@ziggo.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief