Demonstranten van The Save Movement staan rustig met borden bij Slachterij Vugts in Steenbergen.
Demonstranten van The Save Movement staan rustig met borden bij Slachterij Vugts in Steenbergen. (Foto: Claudia Koole)

Handhaving bij demonstranten voor dierenwelzijn

STEENBERGEN - De tweede demonstratie van The Save Movement bij Slachthuis Vugts in Steenbergen verliep anders dan de eerste in juni dit jaar. Deze keer werd door de gemeente Steenbergen handhaving ingezet voor bescherming en om escalatie te voorkomen.


De demonstratie van de Nederlandse Save Movement komt niet zomaar uit de lucht vallen in Steenbergen bij Slachthuis Vugts. Dierenwelzijn en het klimaatvraagstuk gaan al langer hand in hand. Wereldwijd gaf het International Panel on Climate Change (IPCC) onlangs een alarmerend rapport af met de quote: 'De voedselproductie moet radicaal veranderen. Het beperken van uitstoot door industrie en verkeer is niet voldoende.' Het is de demonstranten te doen om de industrie die aangehouden wordt bij slachthuizen. Ze laten weten: "Ons doel is om mensen bewust te maken van het leed dat schuil gaat achter het produceren van dierlijke producten."

Veroordeling

Steenbergen is niet de enige plaats in Nederland waar gedemonstreerd wordt. Woordvoerder Laurijn: "Wij staan bij twintig locaties in Nederland. Het is niet persoonlijk gericht aan deze slachterij. Wij zijn niet agressief en willen geen conflict. We willen een gesprek." Tijdens hun demonstratie staan ze rustig achter een hek met borden waarop hun statements staan. Daarentegen is agressie verbaal te zien bij reacties op social media. Zonder schaamte zijn er klakkeloze veroordelingen naar de actievoerders. "Vaak worden we gezien als mensen met een uitkering, maar we hebben allemaal een baan. Ik werk zelf in de natuureducatie voor kinderen en als vrijwilliger op een dierenambulance. Soms zijn er hoogleraren bij een demonstratie die lesgeven aan een universiteit", laat de woordvoerder weten.

Huisdieren

Slachthuis Vugts wil niet veel aandacht schenken aan de demonstratie. Er moet worden doorgewerkt. Binnen hun slachthuis wordt rekening gehouden met dierenwelzijn. Tonnie Vugts: "Wij zijn een Halal Slachterij, omdat we van mening zijn dat het vee op onze slachterij minder lijdt dan bij een grote conventionele slachterij." Er worden onder andere kippen, eenden, duiven, konijnen en lammeren geslacht. "Er is een dubbele maatstaf", laat de woordvoerder van de demonstratie weten. "Als een konijn als huisdier wordt gedumpt, ontploft Facebook." Het is een paradox die overeind blijft staan, gelet op de vergelijking van enerzijds drukbezochte dierenartspraktijken waarbij dieren koste wat kost in leven moeten worden gehouden voor plezier en anderzijds supermarkten met volle schappen dode dieren voor consumptie.

Handhaving

Team handhaving van de gemeente Steenbergen was er voor bescherming en om escalatie te voorkomen. "Het is jammer dat er handhaving moet zijn, hoewel we blij zijn met deze bescherming. Dit kost de gemeente veel geld wat niet nodig is", laat Laurijn weten. Handhaving zorgde ervoor dat de demonstratie rustig verliep.

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES