Wijkhoofd Josje Holthuijsen heeft wat steun in het dorp Kruisland voor de Dierenbescherming.
Wijkhoofd Josje Holthuijsen heeft wat steun in het dorp Kruisland voor de Dierenbescherming. Foto: Claudia Koole

Wijkhoofd Dierenbescherming Kruisland heeft tips

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - De Dierenbescherming beperkt zich niet alleen tot een hoofdkantoor in Den Haag. In elke stad en dorp zijn wijkhoofden actief om dierenleed te voorkomen. In het dorp Kruisland springt Josje Holthuijsen op de bres voor dierenwelzijn als wijkhoofd waarbij ze de jaarlijkse collecte aanstuurt. In de vakantieperiode dient er extra aandacht te zijn voor dieren in de natuur en voor huisdieren.

"Mijn tip is: bezint eer gij begint", laat Josje Holthuijsen meteen weten. Bij het houden van dieren komt veel kijken. "Het is een valkuil om makkelijk een dier aan te schaffen. De lange termijn wordt niet altijd goed overzien. Hier horen bij de behoeftes van het dier en de veranderingen die hierin kunnen optreden." Josje is eerder in Gouda voor de Dierenbescherming actief geweest. Dit werk zet ze nu vrijwillig voort in Kruisland. "In het dorp bleek nog geen collecte op gang te zijn."

Voetzooltjes

In een vakantieperiode is het extra opletten. Josje: "Zorg dat je kennis opdoet en dat je niet met 35 graden gaat fietsen met een hond. Dat is een no go. Voel op een hete dag eens aan de straat. Een warme straat zorgt voor voetzooltjes die kunnen verbranden. Schaduw, extra water en rust. Dat is waar een dier ook behoefte aan heeft."

Cijfers

Een dier verzorgen betekent vaak jarenlange verantwoordelijkheid. De Dierenbescherming laat weten: "Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. Al deze dieren worden liefdevol opgevangen in een van onze opvangcentra." Ruim 19.000 dieren werden in 2018 opgevangen. 80 procent van dit aantal vond een nieuw baasje. De Dierenbescherming heeft hiervoor een speciale website Ikzoekbaas.nl. Nog meer cijfers uit dit jaar gaan over de dierenambulance (die 76.000 ritten reed), en er werden 9000 inspecties gedaan door de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Bescherming

Uit ervaring weet Josje hoe dieren terecht kunnen komen in asiels. "Door de grote verkoop van schattige jonge dieren op onder andere Marktplaats raken asiels overvol en dit wordt in stand gehouden. Op deze manier komen er steeds meer gedragsgestoorde dieren bij. Genetische afwijkingen zijn tevens aan de orde hierbij. Maar de bescherming gaat niet alleen over huisdieren. Ook vee, wilde dieren in Nederland en dierproeven worden beschermd tegen omstandigheden die deze dieren zelf niet hebben uitgekozen."

Collecte

In de week van Werelddierendag wordt er jaarlijks een collecte georganiseerd. Josje: "Het is mijn taak om een collecte te organiseren in Kruisland. Alle gegevens worden verwerkt in een computerportaal." Buiten de inwoners worden ook andere organisaties betrokken bij dit goede doel. "Ik benader ook ondernemingen waar een collectebus op de balie of bij de kassa mag staan. Kapsalon Jean Pierre en de voetbalkantine van SC Kruisland gaan hier al in mee." De collecte start op 29 september en gaat door tot en met Werelddierendag op 4 oktober dit jaar. Mensen die graag willen helpen om dieren te beschermen via deze organisatie kunnen zich opgeven via 06-23336203.

Verdiepen

Als wijkhoofd vindt ze het belangrijk te blijven benadrukken hoe voornaam het is om kennis op te doen voordat een dier wordt aangeschaft en in huis of in de tuin wordt genomen. "Verdiep je alsjeblieft in de informatie over de dieren. Denk na over een langere termijn. Houd rekening met de gevoelens van een dier. Een dier zal zich vaak aanpassen bij een ander baasje, maar zal jou missen tot z'n dood."

Melden

De Dierenbescherming laat extra weten: "Achter veel voordeuren in Nederland schuilt dieren- en mensenleed. Ook jij kunt iets doen, door dit te melden. Jouw signaal kan het begin zijn van een oplossing. Ben je getuige van dierenmishandeling? Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijk meldnummer 144."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief