Burgemeester Van den Belt eert brandweerman Jack Jacobs met een lintje op de kazerne in Kruisland.
Burgemeester Van den Belt eert brandweerman Jack Jacobs met een lintje op de kazerne in Kruisland. (Foto: Claudia Koole)

Brandweerman Jack Jacobs ontvangt lintje

KRUISLAND - Wereldwijd worden ze de helden van de samenleving genoemd. In Kruisland werd zo'n held geëerd. Brandweerman Jack Jacobs ontving maandag een Koninklijke Onderscheiding. Zijn afscheid vierde hij het liefst informeel, maar dat pakte ietwat anders uit.


"Het is ook een verrassing voor mij", laat burgemeester Ruud van den Belt weten. Als hij aankomt speelt de Kruislandse dweilband 'W oorkus digt de vrolijkste nummers als een warm welkom. Jack Jacobs is er voor zijn afscheidsfeest. Hij is opgehaald met een antieke brandweerauto die Kruisland rijk is. De burgemeester bewondert de auto op het terrein van de kazerne wat hem nog eens verrast.

Lintje

"Je houdt graag vast aan het verleden", vervolgt de burgemeester. "Maar daar ga ik nu verandering in brengen. Ik ga je benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau." De brandweerman ontvangt op zijn afscheidsfeest een lintje. "Je bent een man van weinig woorden, maar met veel daden. Een manusje van alles. Een sociaal mens en een doorzetter." In Kruisland heeft Jacobs drie huizen gebouwd. Een bestelwagen bouwde hij om tot een camper.

Legpenning

"Waar ben je zoal geweest?", vraagt de burgemeester. "Overal", is het antwoord. Er is een korte stilte. "Ook op de Zuidpool?", grapt Ruud van den Belt. De sfeer is feestelijk. Speciale deuntjes worden door de dweilband gespeeld als wordt geuit dat Jack Jacobs een aantal keer is uitgeroepen tot beste pompbediende. Clustercommandant Berrie de Groot geeft aan dat het lintje voor beiden bestemd moet zijn, tevens voor Jacks vrouw Carla. "Je hebt 28 jaar klaargestaan voor de bevolking bij nood en onheil", geeft De Groot aan in zijn korte toespraak. Hij geeft een legpenning en een gesloten envelop. "Hier zit een attentie in van de korpsleiding." Opnieuw wordt een bos bloemen uitgereikt die op de eerdere bos bloemen van de burgemeester lijkt. "Nee, dit is echt een andere bos", laat de clustercommandant lachend weten.

Afscheid

De rol van Carla Jacobs, Jacks vrouw, wordt nog een keer benadrukt door Corné van der Velden, teamleider brandweer Kruisland. "Je hebt heel veel voor ons gedaan", laat hij weten. "We vergeten Carla ook niet, want zij was er achter de schermen ook." De teamleider richt zich opnieuw tot zijn brandweercollega. "Jouw afscheid valt ons een beetje zwaar. Echt waar. We zijn allemaal van weinig woorden, maar je blijft altijd welkom in ons mooie Kruisland."

Feest

Na de officiële woorden volgt snel het informele deel. "Het formele gedeelte is voorbij", roept de teamleider van de Kruislandse kazerne. "We gaan barbecueën. Er is voldoende drinken. Als het op is, mogen we bij bestellen." De barbecue wordt beheerst aangemaakt. Geen calamiteit deze keer. Wel een gemeend afscheidsfeest van brandweerhelden onder elkaar.

Claudia Koole
 

Vacatures

een lid voor de Raad van Toezicht

Oosterhout

Zakgoed chauffeur

Ulicoten

Bezorgers

Budel & Maarheeze

Chauffeur

Numansdorp

Inpakster

Made

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief