Jan Ligtenberg geeft indrukwekkende informatie over het bevrijdingsconcert op 21 september 2019 aan St.Caecilia Kruisland.
Jan Ligtenberg geeft indrukwekkende informatie over het bevrijdingsconcert op 21 september 2019 aan St.Caecilia Kruisland. (Foto: Claudia Koole)

Total Verrückt bevrijdingsconcert in Gummarus

Muziek uit de oorlogstijd staat centraal tijdens het bevrijdingsconcert waaraan St. Caecilia uit Kruisland meewerkt.


KRUISLAND - Het Programma 75 Jaar Bevrijding loopt en één van de grote evenementen wordt voorbereid: het bevrijdingsconcert op 21 september 2019 in de Gummaruskerk te Steenbergen. Harmonie St. Caecilia uit Kruisland heeft de eer om te beginnen bij dit concert met Hymn to the Fallen. Organisator Jan Ligtenberg bereidt deze harmonie voor op een indrukwekkende avond met oud beeldmateriaal en verrassende liederen die meegezongen kunnen worden.

Alle kernen uit gemeente Steenbergen hebben een belangrijk deel te vullen tijdens het programma bevrijdingsconcert met titel 'Total Verrückt'. St. Caecilia uit Kruisland, het Mannenkoor ABS uit Steenbergen dat repeteert in Welberg, het Ritmisch Koor uit Dinteloord zijn een aantal organisaties die te zien en te horen zijn. Tijdens een informatie avond wordt de harmonie uit Kruisland voorbereid door organisator Jan Ligtenberg.

Poppy

"Van het aantal slachtoffers zijn er tien gevallen in Kruisland. Door Peter Gommeren zijn er acht foto's beschikbaar gesteld", vertelt Jan Ligtenberg die in Steenbergen ook bekend is als dirigent van het Mannenkoor ABS. In het herdenkingsdeel van het bevrijdingsconcert komen de bekende klaprozen uit Welberg voorbij, symbool voor alle gesneuvelden soldaten als helden die gestreden hebben voor de vrijheid tot aan de dag van vandaag. De klaproos wordt ook wel poppy genoemd die gedragen wordt als eerbetoon. De oorlogshelden uit Steenbergen Guy Gibson en Jim Warwick komen levend voorbij tijdens het concert als bewegend beeld.

Blote voeten

"Dinteloord werd getroffen door een noodlottig bombardement destijds. Er vielen 56 doden. Voor hen is een speciaal lied gemaakt", laat de organisator van het concert weten. Op de achtergrond worden onder andere beelden getoond van een kapotte Gummaruskerk (inzet foto die beschikbaar is gesteld door Ad van de Par). "We hebben ook kinderen gesproken uit die tijd", vertelt Jan Ligtenberg. "Er werd verteld dat ze als kinderen in die tijd onbevangen waren. Ik heb Ad Helmons gesproken. Die vertelde mij dat ze op blote voeten naar buiten gingen kijken wat er was gebeurd. Ze zaten tegelijkertijd in de vuurlinie toen ze van Nieuw-Vossemeer naar Wouw gingen. Het lied Kinderen in de oorlog wordt voor hen gespeeld." De Speeltuin van Marco Borsato ontbreekt hier niet bij dat door het Ritmisch Koor Dinteloord zal worden gebracht. Oneliners zoals 'Oorlog is geen kinderspel' en 'Niemand ziet hoe klein je bent' zijn te zien op een scherm dat op 8,5 meter hoogte wordt geplaatst in de Gummaruskerk.

Schindler's List

Concentratiekampliederen zijn ook te horen. De El Passionatos laten horen: "Ik zing mijn Westerbork Serenade." Jan Ligtenberg: "Elke dinsdag gingen er treinen naar Westerbork en Auschwitz. Deze vrolijke muziek was er om de stemming in het kamp hoog te houden." Aan harmonie St. Caecilia is de eer om Schindler's List te spelen, samen met violiste Lieke Daniels. "De beelden die getoond worden hierbij worden niet al te hard weergegeven." Menigeen weet dat er shockende beelden zijn uit concentratiekampen. Tijdens het bevrijdingsconcert worden deze achterwege gelaten.

Volksliederen

Andere oorlogsbeelden uit Kruisland zijn door Dami Koevoets van De Holle Roffel beschikbaar gesteld. Ligtenberg: "In 1944 werd de Georgiuskerk zwaar beschadigd door bombardementen. Maar ook de Hervormde Kerk bleef niet gespaard. Hier bleven alleen de muren overeind staan." In het bevrijdingsdeel van het concert speelt St. Caecilia Pomp and Circumstance en de Glenn Miller Medley. Bijzonder aan dit concert is dat er meerdere volksliederen gespeeld worden. "Naast het Nederlandse volkslied wordt ook het Engelse, het volkslied uit Wales en het Europese volkslied gespeeld. Dit Europese volkslied is van Ludwig van Beethoven. Op het scherm verschijnt een tekst om mee te zingen."

Kaarten

Een kaartje kost 5 euro inclusief consumptie verkrijgbaar bij de deelnemende verenigingen. 800 plaatsen zijn beschikbaar in Gummaruskerk. AM de Jong toneel zal de hele avond vertellend het bevrijdingsconcert doorlopen. 

Claudia Koole
 

Vacatures

Caravan monteur

Rucphen

verpleegkundige niveau 4

Raamsdonksveer

Kok

Klein Zundert

Technisch medewerker

Kapelle

Service monteur

Werkendam

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief