De Persi Swing Collective Big Band gaf een prachtig concert in Maria Regina ter ere van het jubileum Volharding.
De Persi Swing Collective Big Band gaf een prachtig concert in Maria Regina ter ere van het jubileum Volharding. (Foto: Claudia Koole)

Jubileumtournee Volharding op basisscholen

STEENBERGEN - 2019 is het jaar van 175 jaar de koninklijke erkende muziekvereniging Volharding Steenbergen. In een speciale tourneeweek kon kennis worden gemaakt met verschillende groepen muziek op de basisscholen Pius X in Welberg, De Nieuwe Veste, Maria Regina en de Gummarus in Steenbergen. Kinderen en volwassenen speelden en dansten hun eigen noten en maten.


Terwijl de stem van zangeres Carolien van Campenhout krachtig door de gymzaal klinkt van Maria Regina, als ze begeleid wordt door de Persi Swing Collective Big Band die passievol muzieknoten in het hele vertrek laten komen, dansen kinderen van Spelenderwijs Speeltuin als een treintje over de vloer. Het enthousiasme waarmee instrumenten worden bespeeld spat ervan af. Het is gedreven, geconcentreerd en beheerst.

Speeltuinen

175 jaar Volharding Steenbergen toont meer resultaten tijdens de tournee dat voornamelijk op basisscholen plaatsvindt. Verschillende concerten worden gegeven door de Muzieketiers, Percussiegroep, Muziek Maten, JONG Volharding, Harmonieorkest, Klein Orkest en een miniconcert voor ouders in de onderbouw. Iedere groep heeft een eigen invulling. Bij deze muziekvereniging zijn er vier speeltuinen!

Spelenderwijs

Dit begint met de Baby Speel!tuin om de magie van muziek te ervaren waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De tweede speeltuin is de Peuter Speel!tuin waar verwondering bij de jonge peuter centraal staat die tot een wekelijks feestje leidt. De Kleuter Speel!tuin richt zich op sociale omgang en het samenwerken met mooie en vrolijke muzikale activiteiten. Bij Spelenderwijs Speel!tuin wordt het meer actiever met muzikale domeinen waarbij tevens het eigen instrument de stem aan bod komt. Een stadium verder gaat Spelenderwijs verder in schoolorkesten en instrumentale opleiding.

Volwassenen

De Speeltuinen en groepen Spelenderwijs binnen Volharding Steenbergen maken het logisch dat het tournee op basisscholen plaatsvindt. De Muzieketiers en Muziek Maten horen bovendien ook bij basisschoolkinderen. In de tournee week was het één grote kennismaking met deze vormen van muziek die soms een hele schooldag plaatsvonden. De (jong) volwassen afdelingen JONG Volharding, Klein orkest, Harmonieorkest, Percussiegroep en Persi Swing Collective Big Band lieten horen, vaak in de uren na schooltijden en aan het begin van een avond, waartoe een leven lang muziek van Volharding kan leiden. Muziekles op een instrument naar keuze kan ook gevolgd worden.

Hoogtepunten

Het jubileumjaar kent nog een aantal hoogtepunten. Op 12 oktober 2019 wordt een Concert Koninklijke Marine gegeven. Op 14 en 15 december 2019 wordt Jaarconcert 2019 gegeven. Hiervoor werd alvast geoefend tijdens het tournee door Welberg en Steenbergen op basisscholen. Meer informatie via www.volhardingsteenbergen.nl

Claudia Koole
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief