De nieuwe jonge bewoners staan in hun toekomstige straat.
De nieuwe jonge bewoners staan in hun toekomstige straat. (Foto: Claudia Koole)

Wijk Mauritz Kwartier met aanwas van buiten

Vanuit een ontwerp wordt er slim gebouwd naar betaalbaarheid volgens aannemer MaasJacobs.


STEENBERGEN - Steenbergen vernieuwt en verduurzaamt met nieuwbouwwoningen. De eerste handeling van het Mauritz Kwartier nabij het gemeentehuis is een feit. Gasloze woningen met andere duurzame snufjes verrijzen als paddenstoelen uit de grond komend jaar. Wethouder Baartmans spreekt steeds meer van Steenbergen als een stad.

"We zijn een stad!", roept Wilma Baartmans enthousiast tijdens de bijeenkomst van de eerste handeling aan het bouwproject Mauritz Kwartier in Steenbergen. "En wie Steenbergen zegt, denkt aan ...?" Ze laat de wachtende nieuwe bewoners reageren. "Inderdaad we zijn ook een vestingstad. Gemeente Steenbergen is lid van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Het Mauritz Kwartier verwijst naar de geschiedenis van Steenbergen."

Betaalbaar

De nieuwe wijk Mauritz Kwartier telt in totaal 26 woningen. Het eerste deel betreft twee vrijstaand geschakelde en 16 twee-onder-een kapwoningen. Aannemer Kris Maas van MaasJacobs uit Zundert: "We willen betaalbaar bouwen. Onze referentie in deze omgeving is het plan Tussen Bastion en Dijk. We werken samen met Somnium Real Estate uit Rijsbergen. Vanuit een ontwerp wordt er slim gebouwd naar betaalbaarheid."

Aanwas

In een tijdperk dat de energietransitie hoogtij dagen viert en moeilijk van de grond komt bij oudere bestaande woningen, daar wordt meteen de nieuwste duurzaamheid toegepast bij nieuwbouwwoningen. "We zijn een duurzame relatie aangegaan met gemeente Steenbergen", vertelt Maas. "Dit is ons derde plan in Steenbergen. We ontwikkelen in andere gebieden ook gasloze woningen waaronder tweekappers zoals hier. We vinden het mooi om te zien dat vijf kopers, die niet uit Brabant komen, zich hier gaan vestigen. In Steenbergen komt aanwas van buiten."

Verbindingszone

Dat het gebied Steenbergen door niet-Brabanders onlangs is ontdekt, haalt wethouder Baartmans aan. "Steenbergen kent een prachtige regio. Dat is onlangs bevestigd door André van Duin en Janny van der Heijden." De wethouder doelt op de uitzending van Omroep MAX met Denkend aan Holland waar het tweetal over de Brabantse Wal gaat en de wateren van Steenbergen bevaart. De nieuwe woningen die worden gerealiseerd liggen nabij een ecologische verbindingszone en kent veel voorzieningen in de nabijheid.

Feest

Onder het toeziend oog van de nieuwe jonge bewoners, die hun eerste straatbijeenkomst hebben, wordt het eerste prefab deel bevestigd op een fundering. Cier Architecten uit Dongen is bij dit project Mauritz Kwartier betrokken. De betaalbare kwaliteit is een belangrijk uitgangspunt bij deze woningen om maximaal wooncomfort te bieden. Eind 2020 zal deze fase worden afgerond. De nieuwe bewoners wonen er ruim op tijd voor het 750-jarig bestaan van Steenbergen in 2022 voor het volgende feestje op straat.

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief