Eén van de banieren kon niet onthuld worden en bleef zwart bedekt met een gerafeld kapot getrokken doek.
Eén van de banieren kon niet onthuld worden en bleef zwart bedekt met een gerafeld kapot getrokken doek. (Foto: Claudia Koole)

Banieren 75 jaar bevrijding met Maple Liefkes

Angelo Somers: "Door elke oorlog ontstaan er verhalen van mensen. Onze toekomst is een verhaal van mensen."


STEENBERGEN - De start van 75 jaar herdenken binnen gemeente Steenbergen is ingeluid met drie nieuwe banieren op de Markt. Op de banieren staan kenmerkende afbeeldingen en symbolen die bij deze regio horen. Bij de onthulling werden niet alle banieren meteen zichtbaar. Eén bleef voor korte tijd zwart geblakerd wat meteen symbool stond voor een donkere periode die herdacht wordt. Stichting de Brabantse Wal presenteerde de Maple Liefkes en hield een eigen verhaal voor bakkers in de regio.

"Nederland is nu heel anders dan in 1940", begint Angelo Somers van Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. "Het besef blijft belangrijk om te herdenken. Hoe kan men zich hierop richten? Het herdenkingsprogramma is sturend en zorgt voor samenhang. We hopen op een later moment succesvol terug te kijken." Eerder kreeg zowat elke inwoner binnen gemeente Steenbergen een speciaal boekje in de brievenbus over het programma dat wordt gehouden ter ere van 75 jaar bevrijding in dit gebied.

Offer

Loco-burgemeester Baartmans hield haar eigen speech: "De onthulling van deze banieren, die vijf jaar geleden ook al fier wapperden aan deze drie masten, markeert de start van een uitgebreid programma van herdenkingen en festiviteiten waarbij we stilstaan bij 75 jaar bevrijding. We vieren hiervoor feest." Ook deze keer kwam het respect voor de bevrijders langs. "Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 was de vrede wereldwijd hersteld. Dat ging niet zonder slag of stoot. Veel verzetsmensen, en vanaf D-Day veel militairen wereldwijd, hebben gevochten voor die vrijheid en velen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat offer mogen we nooit vergeten."

Banieren

Baartmans: "We gaan vanaf nu tot en met 1 december allerlei activiteiten meemaken die recht doen aan het levend houden van de herinnering aan die vrijheidsstrijd. En al die tijd zullen deze banieren blijven wapperen om iedereen die hier langs komt te wijzen op 75 jaar vrijheid." Tijdens de onthulling van de drie banieren op de Markt in Steenbergen scheurde één zwart doek niet goed af. Dat werd nog ter plaatse met een ladder verwijderd opdat iedereen de derde banier goed kan zien. De onthulde banieren op de Markt zijn een ontwerp van Jan Flinkenflögel met foto's uit het archief van Robert Catsburg.

Bakkers

De vertegenwoordiging van de Stichting Brabantse Wal heeft een bijzonderheid te presenteren: de Maple Liefkes. Bestuurslid Hans Stumpel: "Ter ere van de Canadezen die deze regio hebben bevrijd is de maple leaf, die ook in de vlag zit, verwerkt door bakkers als koekje. Het is de bedoeling dat alle bakkers aan de Brabantse Wal deze Maple Liefkes gaan maken. Er is nu nog een beetje maple leaf vrees, maar mensen moeten ernaar vragen bij de bakker. Die gaat deze koekjes dan hopelijk maken. Nu zijn de Maple Liefkes alleen nog verkrijgbaar in Bergen op Zoom en Halsteren."

Glassculptuur

In de Gummaruskerk was er een samenkomen. De personen die meewerken aan het Programma 75 Bevrijding ontvingen als dank een glassculptuur waarin de klok aan de Canadezenweg Welberg is aangebracht. Het programma loopt door tot in mei 2020. Op 21 september begint het grote bevrijdingsconcert 'Total Verrückt' in de Gummaruskerk en elke maand is een bijzonder evenement te beleven om bij aanwezig te zijn. Een speciaal schildje dat voor altijd zichtbaar zal blijven is het klaproosschildje. Een Lint van Klaprozen gaat over de Brabantse Wal, een initiatief van dorpsraad Welberg. De meest actuele versie van het Programma 75 Bevrijding is te raadplegen op www.gemeente-steenbergen.nl/75jaarbevrijding

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief