De Reuzenberenklauw is een van de invasieve exoten die de gemeente Steenbergen teistert.
De Reuzenberenklauw is een van de invasieve exoten die de gemeente Steenbergen teistert. Foto: Pixabay

Steenbergen aan de slag met aanpak invasieve exoten

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Exotische planten uit verre landen zijn misschien best leuk om in de tuin te hebben, maar ze komen ook steeds vaker in de natuur terecht. En dat kan de nodige problemen opleveren voor omgeving en mens. De bestrijding van de zogenaamde invasieve exoten staat dan ook bij menig gemeente met stip genoteerd. Dat geldt ook voor de Gemeente Steenbergen. De onlangs door het college vastgestelde notitie 'Aanpak Invasieve Exoten' biedt hierbij handvatten.

Invasieve exoten zijn planten en/of dieren die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied leven en daar schade kunnen toebrengen aan hun omgeving en de mens. In Steenbergen zijn er met name twee plantensoorten die steeds meer de kop op steken: de Reuzenberenklauw en de Japanse Duizendknoop. De uit de Kakausus afkomstige Reuzenberenklauw, die ruim drie meter groot kan worden, bevat zeer irriterende stoffen die brandwonden op de huid kunnen veroorzaken. De alles overwoekerende plant kan bovendien zeer dichte vegetaties vormen waarbij andere plantensoorten, met uitzondering van bomen, volledig worden verdrongen. Een misschien nog grotere lastpak is de Japanse Duizendknoop. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij nog maar amper weer weg te krijgen. Zijn sterke groeikracht maakt daarnaast dat inheemse plantensoorten worden verdrongen. Verder zijn de wortelstokken en stengels van de Japanse Duizendknoop zó sterk dat ze in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Vragen

In juni vorig jaar bracht Gewoon Lokaal! via vragen aan burgemeester en wethouders het probleem van de invasieve exoten onder de aandacht, waarop het college een plan van aanpak beloofde om de bestrijding van invasieve exoten in goede banen te leiden. Met de onlangs vastgestelde notitie 'Aanpak Invasieve Exoten' ligt dat plan er nu.

Unielijst

Verbonden aan het Europees beleid is een Unielijst opgesteld van de onder de noemer' invasieve exoten' vallende planten en/of dieren die moeten bestreden worden. Daarnaast zijn er planten en/of dieren die hier nog niet op staan maar waarvan wel bekend is dat zij aanzienlijk schade kunnen veroorzaken. In de notitie is opgenomen dat de Gemeente Steenbergen alle soorten die vermeld staan op de Unielijst aan een zogeheten risicobeoordeling onderwerpt. Dat geldt eveneens voor de soorten die (nog) niet zijn opgenomen op deze lijst, maar waarvan wel bekend is dat deze voor overlast c.q. schade kunnen zorgen, zoals de Japanse Duizendknoop. Voor de soorten op de Unielijst geldt een verplichting tot het bestrijden en beheersen. Voor de overige soorten (nog) niet.

Zoektocht

Probleem is dat de bestrijding van de soorten niet eenduidig is, zo maakt het de notitie duidelijk. Waar het bij de Reuzenberenklauw goed inzichtelijk is hoe hiermee om te gaan, is het voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop een stuk lastiger. Landelijk wordt er nog steeds gezocht naar een afdoende methode. Daarnaast is het mogelijk dat er meerdere soorten zich binnen de gemeentegrenzen gaan vestigen in de nabije toekomst.

Beoordeling

De notitie geeft in hoofdlijnen weer hoe de Gemeente Steenbergen wil omgaan met invasieve exoten en hoe zij tot een goede beoordeling wil komen in de keuze van beheersing of bestrijding, waarbij per locatie sprake zal zijn van maatwerk. Aan de hand van een risicobeoordeling wordt vastgesteld hoe groot de impact is van de aanwezigheid van een bepaalde exoot, welke partijen verantwoordelijk zijn voor de beheersing of bestrijding hiervan, en hoe urgent het aanpakken van de exoot is. Factsheets met specifieke informatie over elke exoot en de mogelijkheden van bestrijding worden voortdurend geactualiseerd en zo nodig uitgebreid. Via www.gemeente-steenbergen.nl, de gemeentelijke informatiepagina en social media vindt informatieverstrekking aan de inwoners plaats. Daarnaast worden deze kanalen gebruikt om inwoners te bewegen melding te maken van invasieve exoten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief