Ernst Verwer, Anja en Machiel van Wouwe staan bij het nog in te zaaien veld voor de Vlinderidylle in Dinteloord.
Ernst Verwer, Anja en Machiel van Wouwe staan bij het nog in te zaaien veld voor de Vlinderidylle in Dinteloord. (Foto: Claudia Koole)

Vlinderidylle voor biodiversiteit en educatie

Het nieuw in te zaaien veld moet de natuur een handje gaan helpen voor meer bijen, vlinders en ander natuurbehoud.


DINTELOORD - Het insectenbestand in Nederland wordt alarmerend genoemd. Het gaat slecht met vlinders, bijen krijgen het moeilijker en de natuur staat in z'n geheel onder druk door het veranderende klimaat met droogten en andere extreme weersomstandigheden. Maar ook intensieve landbouw en verstedelijking met ontbossing is een zorg die nieuwe aandacht verdient. In Dinteloord is het initiatief opgeworpen om de natuur een duwtje in de rug te geven en insecten een paradijs te bieden.

"Het doel van de Vlinderidylle is tweeledig", vertelt vrijwilligster Anja van Wouwe. "Als eerst dat de vlinders straks voedsel op de ingezaaide planten kunnen vinden en hun eitjes kunnen afzetten waarna rupsen van de plant kunnen eten. De idylle zal ook ruimte gaan bieden aan wilde bijen. Het tweede doel is dat inwoners kunnen genieten en wandelen in een nieuw stukje natuur. Leerlingen van scholen kunnen er kennis gaan opdoen, bijvoorbeeld onder begeleiding van vlinderexpert Ingrid Vaane. Gastlessen en excursies staan zeker op haar programma."

Informatiebord

Het idee ontstond toen er een lezing van Kars Veling werd bijgewoond eerder dit jaar. Dorpsraad Dinteloord en gemeente Steenbergen zijn benaderd voor dit plan en het natuurballetje voor een Vlinderidylle is gaan rollen en werd omarmd. Het is de bedoeling dat het stuk grond openbaar wordt, doch met respect voor de natuur. Het veld wordt grotendeels ingezaaid. Een looppad en aanleg van water hoort er eveneens bij om de idylle in balans te brengen voor de twee doelen biodiversiteit en educatie. Bij het landgoed zal een informatiebord komen waarop uitleg wordt gegeven over vlinders en andere insecten.

Kwetsbaar

De Vlinderstichting zorgt voor het zaaigoed. Gemeente Steenbergen neemt de Vlinderidylle op in het maaibestek. De dorpsraad Dinteloord gaat het financieel beheren. "We willen Dinteloorders inspireren en warm maken voor het oog hebben voor de natuur en om te genieten van de natuur. Andere basisscholen zullen er ook bij betrokken worden. Want alles van waarde is immers kwetsbaar." Een veld van 3500 m2 op landgoed Westcreecke aan de Stoofdijk in Dinteloord, van eigenaar familie Verwer, zal in de herfstvakantie worden ingezaaid met hulp van leerlingen van basisschool De Regenboog in Dinteloord.

Initiatievenfonds

"De idylle zal een paar jaar nodig hebben om tot bloei te komen", legt Anja uit. "We doen dit samen met natuurliefhebbers." Ernst en Willy stellen de grond beschikbaar. HTO Tuinontwikkelaar sponsort voor een deel de aanleg. De Vlinderstichting met Ingrid Vaane is erbij betrokken alsmede de dorpsraad van Dinteloord. Gemeente Steenbergen ondersteunt dit plan met het Initiatievenfonds. Een groep van vrijwilligers is actief en zal dat blijven de komende jaren. Anja van Wouwe: "De idylle is zeker geen eenmalige actie en zal er voor heel wat jaren zijn. We hopen dat een noodzakelijk stukje natuur wordt gecreëerd en behouden in Dinteloord."

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Technicians

Bergen op Zoom

Teamleider verpakking

Steenbergen

Horeca-kanjers

Oud-Vossemeer

Productiemedewerker m/v

Tholen

Medewerker boomkwekerij

Zundert / Wernhout