Afbeelding
Foto: Dick Vermaas

Jongerendefilé 'Ik geef de vrijheid door!'

Sport en vereniging

STEENBERGEN - Op 25 oktober – net voor het grote herdenkingsweekend – willen we met de leerlingen uit de groepen (7)/ 8 van het basis onderwijs en leerlingen uit het voortgezet onderwijs stilstaan bij de bevrijding door de Canadezen en Engelsen. Wij staan deze dag nadrukkelijk stil bij de Canadezen, dit i.v.m. Memorial Day of Canada op zondag 27 oktober. Wij willen de VRIJHEID uitdragen en doorgeven.

Daarom nodigen we alle veteranen, oud militairen en militairen die aanwezig zijn op de Brabantse Wal uit om samen met de jongeren dit defilé vorm te geven. Wij verzamelen vrijdag 25 oktober tussen 09.30 en 10.00 uur op het Korenbeursplein in Bergen op Zoom, bij de zaden, voor het gemak ‘Vredeszaden’ genoemd, die een brug vormen tussen heden en verleden. Alle leerlingen verwachten we ook op het Korenbeursplein.

Groep 8 van de basisschool Het Kompas zal die ochtend eerst verzamelen bij het Vrijheidsmonument aan de Arnoldus Asselbergsstraat voor de officiële overdracht van het ‘adopteer een monument’ project. Aansluitend aan deze ceremonie sluit het Kompas aan op het Korenbeursplein.

Na een kort welkomstwoordje door de wethouder wordt de stoet geformeerd in de Van de Rijtstraat. Voorop de tamboers van Odiles Rapid meteen daarachter groep 8 van het Kompas met de wethouder van onderwijs Bergen op Zoom Barry Jacobs daarna de rest van de scholieren, militair historische voertuigen, muziek en overige gasten. Om 10.00 uur willen we het defilé in beweging zetten richting de Wouwsestraat en Zuivelstraat (± 500 meter) naar de Grote Markt.

Het jongeren defilé wordt gevormd door: de basisschoolleerlingen, groepen 8, die een monument hebben geadopteerd; de Nieuwe Veste, BS Sancta Maria, Montessori, Algemene School Oost, Krabbenkooi, Rode Schouw, Aanloop en de Springplank; leerlingen van de andere basisscholen, o.a. de Grebbe, Borghoek, Op Dreef, het Palet en de Jenaplanschool; leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs, verspreid/ verdeeld over de stoet van o.a. de Steenspil, ’t Ravelijn, Zuidwestcollege, Rijks, Moller en Roncalli. De leerlingen van het Juvenaat sluiten ’s middags aan; gasten, veteranen en militairen die al aanwezig i.v.m. de herdenkingen.

Samen willen we aan de Brabantse Wal laten zien dat we de vrijheid vieren, levend houden en door willen geven.

Op de Grote Markt zal er gesproken worden door de wethouder van onderwijs, de heer Barry Jacobs en door een van de gasten. Tussendoor zullen we samen met de scholieren vanuit het basisonderwijs het lied VRIJ zingen.

We sluiten het defilé af met de twee volksliederen (O Canada gevolgd door het Wilhelmus) met begeleiding van het Seniorenorkest ‘Young 4 Ever’ van het CKB.

Na het dankwoordje gaan de leerlingen via de Zuivelstraat richting de Thaliatuin, daar vindt een meet & eat plaats met Canadese militairen. Hiermee eindigt het jongeren defilé en gaan de basisschoolleerlingen terug naar school. De leerlingen van het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om op eigen gelegenheid naar De Waterschans te gaan om daar in de tent van ‘SUPERSUM’ een belevingsprogramma bij te wonen van 13.00 tot 15.00 uur.

Voor meer info: Sjef en Wit & Caroline Raaijmakers, werkgroep jongeren defilé SBBW, info@stichtingbbw.nl of 06-30803727.

We zoeken nog één muziekgezelschap die al marcherend en musicerend het defilé wil begeleiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief