Johan van der Heyden en zijn witte bestelbus. FOTO POLITIE.BE
Johan van der Heyden en zijn witte bestelbus. FOTO POLITIE.BE (Foto: Politie.be)

Vermiste loodgieter mogelijk in stukken gesneden

STEENBERGEN - De vermiste loodgieter Johan Van der Heyden uit het Belgische Lint is mogelijk slachtoffer geworden van een gruwelijke (roof)moord. De politie houdt er rekening mee dat zijn lichaam in Steenbergen in stukken gesneden is in een loods. Zij zou vier verdachten op de korrel hebben.


Dat meldt het Algemeen Dagblad. Behalve de het voorbije weekeinde aangehouden moeder (39) en dochter (18) uit Steenbergen, zijn dat een ex-vriend uit Bergen op Zoom van de moeder en diens nieuwe vriendin, een vrouw uit Zoersel in België. Laatstgenoemde, die al twee maanden in de cel zit, en haar Nederlandse partner zouden het plan hebben opgevat om de 56-jarige Van der Heyden te beroven. Met fatale afloop.

Gsm

Johan Van der Heyden (56) verdween op zondagavond 2 juni om 20.30 uur toen hij een klant uit de nood ging helpen voor een ontstopping. Zijn witte bestelwagen Peugeot werd voor het laatst gezien aan de grensovergang op de snelweg richting Bergen op Zoom. De man gaf nadien geen teken van leven meer. Ook zijn gsm werd niet meer beantwoord.

Opsporingsbericht

De politie verspreidde hierop een opsporingsbericht met de foto van de bestelbus aan de grensovergang. Het silhouet van de chauffeur was onzichtbaar gemaakt. Nu echter bestaat het sterke vermoeden dat Johan Van der Heyden op dat moment niet meer zelf achter het stuur zat, maar dat hij werd ontvoerd naar Nederland.

Moordbrigade

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws arresteerde de zogeheten moordbrigade van de federale gerechtelijke politie Antwerpen arresteerde begin augustus een gewezen prostituee uit Zoersel. Zij zit sindsdien in de gevangenis van Antwerpen op verdenking van ontvoering en medeplichtigheid aan moord. Deze Wanda V.R. zou een betaalde relatie hebben gehad met Johan Van der Heyden uit Lint. Via haar kwamen de speurders terecht bij haar Nederlandse vriend N. uit Bergen op Zoom. Wanda V.R. en haar partner zouden het plan hebben opgevat om Van der Heyden te beroven omdat zij ervan overtuigd waren dat hij steenrijk was.

Bloedsporen

Die zondagavond 2 juni werd Johan Van der Heyden weggelokt naar Zoersel. Vermoedelijk is hij van daaruit in zijn eigen bestelwagen naar het woonwagenkamp aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen getransporteerd met de bedoeling hem daar af te persen. De politie lijkt echter ook rekening te houden met een scenario waarbij het slachtoffer in België is omgebracht en door één of meer verdachten in zijn eigen busje naar Steenbergen is gereden. De bestelwagen Peugeot van de vermiste loodgieter werd later teruggevonden in de buurt van Den Bosch. Twee mannen die het busje hadden doorverkocht, zijn opgepakt. De politie trof in het busje bloedsporen aan van Van der Heyden, wat er op kan duiden dat hij om het leven is gebracht.

Voortvluchtig

Hierop werd een gemengd onderzoeksteam gevormd bestaande Belgische en Nederlandse speurders, een zogenaamd Joint Investigation Team (JIT). Afgelopen weekend deed dit team een inval op het woonwagenkamp in Steenbergen. Een 39-jarige moeder en haar 19-jarige dochter werden hierbij gearresteerd. De 39-jarige moeder zou vroeger een relatie hebben gehad met de man N. uit Bergen op Zoom. Laatstgenoemde zou voortvluchtig zijn. De 39-jarige vrouw is ook eigenaar van een loods op het woonwagenpark. Die loods is dit weekend binnenstebuiten gekeerd. Hierbij zette de recherche onder meer een speurhond in en verrichtte zij zogeheten luminol-onderzoek naar bloedsporen en mogelijk ander (DNA-)bewijs. De politie onderzoekt of het lichaam van het slachtoffer in de loods in stukken is gesneden om het beter te kunnen laten verdwijnen. Wat er verder met het stoffelijk overschot is gebeurd, is nog onduidelijk.

De politie heeft laten weten dat de aangehouden vrouwen dinsdag zijn vandaag bij de rechter-commissaris en dat hun inverzekeringstelling is verlengd. Zij zitten in beperkingen, daarom wordt geen aanvullende informatie verstrekt over het onderzoeksverloop of over verhalen en speculaties in de media.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Technicians

Bergen op Zoom

Teamleider verpakking

Steenbergen

Horeca-kanjers

Oud-Vossemeer

Productiemedewerker m/v

Tholen

Medewerker boomkwekerij

Zundert / Wernhout