Het gerenoveerde dorpshuis De Vaert wordt door de oude en huidige voorzitter geopend.
Het gerenoveerde dorpshuis De Vaert wordt door de oude en huidige voorzitter geopend. (Foto: Claudia Koole)

Na 43 jaar vernieuwd dorpshuis De Vaert in Welberg

Dankzij steun van gemeente Steenbergen, Rabobank Coöperatiefonds, Oranjefonds en VSBfonds kon de renovatie plaatsvinden.


STEENBERGEN - De opening van het nieuwe dorpshuis De Vaert in Welberg is feestelijk verlopen met een grote opkomst. Het gemeenschapshuis onderging de afgelopen periode een metamorfose waarbij zelfs de aannemer geprezen werd voor het doorwerken op zaterdag en zondag. Volgens wethouder Esther Prent was het een behoorlijk proces met hobbels die genomen moesten worden. De huidige voorzitter Jan Flameling bracht samen met de eerste voorzitter op een hilarische manier anekdotes naar voren.

In 1976 werd De Vaert geopend. Jan Flaming: "Toen stond de vraag centraal wat we van de jongensschool moesten gaan maken. Iedereen moest er in ieder geval plezier aan gaan beleven." Dat plezier staat nog steeds centraal, zeker als Flaming door vertelt over een stukje historie van het dorpshuis. "Er zijn zoveel dingen veranderd dat je je het niet meer kunt voorstellen. Het paars en oranje van toen is nu een frisse kleur groen geworden met sfeerverlichting. Die verlichting kunnen we bij elke activiteit dimmen. Bijvoorbeeld bij de bridgeclub zodat je niet ziet dat ze vals spelen." De voorzitter brengt de opening met grapjes tussendoor die de aanwezigen in de zaal steeds doen lachen. Sommige gebeurtenissen worden als herinnering gebracht.

Openingslied

"In 1981 vroeg het toenmalige bestuur een huisnummer aan met een brievenbus bij de gemeente. Twee maanden later ontvingen ze een bericht met een afwijzing. Dat vonden ze toen niet nodig. Wat ik ook tegenkwam was een openingslied op de wijs van het oogstlied. Wie kent het oogstlied?", vraagt Flamling aan het publiek. Het blijft even stil. "Doe eens een voorzet dan!", wordt er geroepen waarop Jan Flameling antwoordt: "Ja, ik ken het zelf ook niet."

Weekendwerk

"We zijn van verbazing naar blije verbazing gegaan", vervolgt hij. "We hebben nu zelfs een geluidsinstallatie die na bestudering goed werkt, maar vroeger hadden we een geluidsinstallatie die het niet deed. De aannemer heeft doorgewerkt in het weekend op zaterdag en zondag. Waar kom je dat nog tegen? De schilder is nog niet klaar. Ik geef hem nu even een pluim, want dan gaat ie nog even door." De presentatie van de voorzitter houdt het lachgehalte hoog bij het publiek. Maar er is ook bewondering.

Steun

De renovatie heeft kunnen plaatsvinden dankzij de steun van gemeente Steenbergen, het Rabobank Coöperatiefonds die €7.500 schonk, het Oranjefonds ook €7.500 en het VSBfonds stelde een bedrag beschikbaar van €12.500. "Wij zijn daarna verhuisd naar een belastingparadijs", grapt Flameling weer tussendoor, maar wordt snel weer wat serieuzer. "We wilden ook zaken die niet in het budget zaten. We wilden schuifdeuren. Bij de gemeente hebben we een deel kunnen lenen voor die schuifdeuren. We hebben dus ook nog wat schuld."

Biljart

De eerste voorzitter van De Vaert, Henk van Herk, brengt nog een anekdote naar voren. "We zijn in 1976 gestart met twee gebruikers. Dat waren de voetbalclub en de bejaardensoos. Binnen een jaar werden dit 22 verenigingen. De impuls was toen gigantisch. In dat jaar zijn ook De Vaertzingers opgericht. In die tijd moest er een biljart staan dat eigendom was van de bejaardensoos. De voetballers wilden toen echter ook voetballen, maar dat werd niet toegestaan. Het is toen werkelijk gebeurd dat ze met zes tot acht man, als bejaarden, het loodzwaar biljard onder de arm namen en zo over straat liepen. Na 15 jaar voorzitter ben ik wegens een verhuizing gestopt. Jan Flameling heeft het toen overgenomen en is er nog steeds voor het 28e jaar."

Multifunctioneel

De bewondering onder de aanwezigen is groot als de openingshandeling met dwarrelende sterren is geschied door de eerste voorzitter Henk van Herk. Eerder liet Flameling al weten: "We hebben een hal gekregen, dat is gewoon een museum." De architect heeft het dorpshuis zo ingericht dat er ruimte is voor veel kunstwerken die geëxposeerd kunnen worden. Dat maakt het dorpshuis meteen multifunctioneel voor meerdere doelgroepen en klaar voor de toekomst.

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief