herdenking-welberg-large
herdenking-welberg-large

Piet Snoeijers is anders dan de anderen die worden geëerd

Door: Eugene de Kok Algemeen

WELBERG - Ook de Brabantse Wal herdenkt en viert 75 Jaar Bevrijding. De gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom doen dat met allerlei activiteiten. In dat kader brengt Weekblad de Bode in samenwerking met stichting Bevrijding Brabantse Wal wekelijks een bijzonder verhaal over mensen en gebeurtenissen tijdens de oorlog en na de bevrijding. In deze aflevering zijn de ogen gericht op Piet Snoeijers.

Voorzitter Angelo Somers van de werkgroep 75 jaar bevrijding in Steenbergen noemt Piet Snoeijers ‘een andere oorlogsheld’. “Hij is anders dan de anderen die in Steenbergen worden geëerd. Piet besloot in de spanning van het moment mee te gaan met de Canadezen. Impulsief, zijn actie was spontaan, maar maakt hem dat geen oorlogsheld?”

Broodnodig

Snoeijers besluit in de eerste dagen van november, als de Canadezen de aanval inzetten op de Duitsers in Welberg, zijn hulp aan te bieden aan de geallieerde troepen. Met Piet ‘de bok’ Augustijn verkent hij vrijwillig het gebied en voorziet de Canadezen van de broodnodige informatie. Op een gegeven moment worden de twee Welbergenaren en Canadezen beschoten bij de Groene Dijk. Snoeijers raakt daarbij gewond en blijft achter in een greppel. Bijna twee dagen blijft hij in leven, maar als de Canadezen hem naar een ziekenhuis in de buurt willen brengen sterft hij aan zijn verwondingen. Hij is pas achttien jaar.

Moed

De lokale krant van 1944 bewijst Snoeijers alle eer voor zijn moed. “Toch kunnen wij niet nalaten een ogenblik de herinnering wakker te roepen aan de droeve gebeurtenissen die op Steenbergen’s bevrijdingsgeschiedenis hun sombere schaduw werpen … Het betreft hier de dood van Piet Snoeijers van Welberg, die zijn jonge leven voor het vaderland heeft geofferd”, is in een in memoriam te lezen.

In de decennia na de oorlog raakt de eenvoudige jongen uit Welberg, betonarbeider van beroep, echter in de vergetelheid. “Ik raakte jaren geleden op een zondagmorgen in gesprek met Christ, een broer van Piet. Hij zei tegen me dat hij zich zorgen maakte over het eregraf van Piet. De familie moest gaan betalen, anders zou het worden geruimd.”

Vergetelheid

Somers wist meteen dat daar geen sprake van kon zijn, omdat er geen kosten zijn verbonden aan oorlogsgraven. “Ik beloofde het uit te zoeken, ben me in Piet gaan verdiepen en snapte niet hoe hij zo in de vergetelheid was geraakt.” Volgens Somers heeft dat te maken met ‘de geschiedenis van herdenken’, zoals hij het noemt. Snoeijers is geen typische oorlogsheld en komt bovendien uit een familie die niet te koop liep met de daden van hun overleden familielid. “In Welberg gaat het altijd over Kapelaan Kock, die is gedood door de Duitsers. Natuurlijk een verschrikkelijk drama, maar een oorlogsheld is hij niet per se. Hij heeft even staan praten met de Canadezen toen hij dacht dat het dorp was bevrijd. Zij dachten dat hij informatie over de Duitse verdediging had doorgespeeld en staken hem vervolgens neer als voorbeeld. Dat de kapelaan een prominente in het oorlogsverleden van Welberg kreeg, komt door de dominante positie die de kerk in de samenleving had. Zijn verhaal mag nooit worden vergeten, maar dat geldt zeker ook voor Piet. Hij heeft echt een bijdrage geleverd. De Canadezen wisten niks van de Welberg. Piet en zijn maat hebben hen van informatie voorzien. Niets was belangrijker dan dat.”

Straat

Niet voor niets prijkte Snoeijers’ naam bovenaan een lijst met mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding en het verzet van Steenbergen. Des te vreemder is het dat er in al die jaren geen straat naar Snoeijers is vernoemd, terwijl alle anderen op de lijst dat wel hebben. Mede door Somers’ inspanningen komt daar binnenkort verandering in. In het nieuwe centrumplan voor Welberg komt een Piet Snoeijersstraat. “Of laan of baan, dat maakt niet uit”, zegt Somers. “In de gemeente Steenbergen zie je nog steeds het het drama van een oorlog. De bijkomende kosten, de onbedoelde schade en slachtoffers waren hier enorm hoog. Het was een grote chaos. Je moest in leven proberen te blijven, terwijl er van alles misging. Daarom was informatie zo belangrijk. Piet koos ervoor te helpen en moest dat bekopen met zijn leven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief