Jan Gorissen ontvangt van burgemeester Ruud van den Belt een zeer uitzonderlijke Eerepenning der gemeente Steenbergen.
Jan Gorissen ontvangt van burgemeester Ruud van den Belt een zeer uitzonderlijke Eerepenning der gemeente Steenbergen. Foto: Claudia Koole

Zeer uitzonderlijke Eerepenning voor Jan Gorissen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Het komt niet vaak voor dat de Eerepenning der gemeente Steenbergen wordt uitgereikt. Burgemeester Ruud van den Belt reikte deze penning uit aan Jan Gorissen uit Welberg die zo'n 60 jaar actief is voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving wat geen stop kent. Naar eigen zeggen gaat het nog steeds om circa 50 uur vrijwilligerswerk per week.

"Het woord 'nee' komt niet voor in jouw woordenboek", zegt Ruud van den Belt in zijn speech voor Jan Gorissen die werd verrast in de collegekamer van de gemeente. "Nee, jammer genoeg niet", laat Jan bescheiden weten. Deze bezige bij in Steenbergen en omgeving ontving eerder een Koninklijke Onderscheiding, een lintje, voor zijn 14 jaar raadswerk. "Mijn dochter Andrea heeft deze opgehangen, maar ik vind dit een veel grotere eer. Ik vind dit veel mooier dan het lintje dat ik eerder ontving."

Thuis

"Ik ken je als de zoon van Piet", vervolgt de burgemeester. "Ik heb hem nog gekend. Het was een maatje op het bankje hier voor het gemeentehuis." Jan Gorissen knikt. Hij bevestigt dat het opkomen voor anderen in de familie zit. "Dit krijg je van thuis mee", laat hij weten. "Mijn opa deed het ook. Als ik kan helpen, dan help ik. Het was ook altijd te combineren met mijn raadswerk. Ik ben nog steeds zo'n 50 uur per week bezig, maar ik merk er niks van. Sinds mijn heupoperatie kan ik juist veel meer."

Belastingaangiften

Voor zijn vader, die de burgemeester als maatje Piet kent, heeft hij mantelzorg verricht evenals voor zijn vrouw Joke die te vroeg is overleden. Maar de inzet van Jan Gorissen gaat verder dan de geijkte gemeentegrenzen van Steenbergen. Zo gaat hij mee naar UWV rechtszaken om mensen bij te staan en vult hij aangiften inkomstenbelasting in. "Oh ja, ik krijg dit najaar nog bijscholing bij de Belastingdienst." Het gaat hier om ongeveer 150 aangiften per jaar die hij voor andere mensen invult.

Samenleving

Voor mindervaliden organiseert hij reeds tientallen jaren uitstapjes. "Je komt op voor de zwakkeren in de samenleving", laat een trotse burgervader weten. "Het is de inzet van een bijzonder mens. Je bent iemand die de achtergrond verkiest, maar op de voorgrond staat. Je wijst inwoners naar de juiste hulp. Je zet je extra in voor ouderen, chronisch zieken en de gehandicapte mens." Dit was de reden dat hij in de collegekamer was uitgenodigd. Hij zou zijn schat aan ervaring op het gebied van advisering en ondersteuning aan de zwakkeren in de samenleving gaan delen met het college ten dienste van de bouw van een Hulpwijzer voor het sociaal domein.

Familie

Jan werd reeds behaagd door de aanwezigheid van zijn familie in de collegekamer. Buiten dochter Andrea waren ook zijn zus Corrie met haar man aanwezig en zijn broer Theo. De wethouders Baartmans en Krook waren eveneens aangeschoven bij deze bijzondere uitreiking. "Het is een indrukwekkende staat van dienst."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief