De Liniekijker werd voortdurend beklommen op de open dag van de West-Brabantse Waterlinie.
De Liniekijker werd voortdurend beklommen op de open dag van de West-Brabantse Waterlinie. (Foto: Claudia Koole)

Veel drukte op de Liniekijker bij Fort Henricus

DE HEEN - In juni dit jaar zou aanvankelijk Fort Henricus officieel geopend worden. Wegens stormachtig weer werd dit uitgesteld. Op de open dag van de West-Brabantse Waterlinie werd de opening van dit fort, vernoemd naar graaf Hendrik III van Nassau en Heer van Steenbergen, feestelijk geopend met heel veel drukte. De uitkijktoren met naam Liniekijker werd opgedragen aan voormalig burgemeester gemeente Steenbergen Jan Hoogendoorn.


Burgemeester Ruud van den Belt noemt Fort Henricus één van de meest bijzondere locaties binnen zijn gemeente vanwege de historische waarde. Het fort heeft Steenbergen en het omliggende land beschermd tegen de vijand en dateert uit 1627. De uitkijktoren biedt een uitzicht op het noordelijk deel van de West-Brabantse Waterlinie met een historisch panoramabeeld. Burgemeester Van den Belt richt zich tot zijn voorganger: "Bij jouw afscheid kreeg je namens alle inwoners van onze gemeente symbolisch een uitkijktoren cadeau. Waar deze toren zou komen te staan, was toen nog niet bekend. Sindsdien is er veel gebeurd Jan. Gelukkig woon je nog altijd binnen onze gemeentegrenzen in het mooie Kruisland."

Parel

De uitkijktoren die aan Jan Hoogendoorn symbolisch cadeau wordt gedaan, heeft de naam Liniekijker gekregen. Een naam die bedacht is door Saskia Brouwer. Dankzij deze voormalige burgemeester werd Steenbergen als vestingstad wederom betrokken bij het water volgens de huidige burgemeester. "Dankzij jouw vooruitziende blik werd de aloude relatie van Steenbergen met het water nieuw leven in geblazen", laat Van den Belt weten. "We zijn ook een waterrijke parel van de Brabantse Wal geworden."

Vlaggen

De hoge uitkijktoren wordt niet alleen aan Hoogendoorn zijn achternaam verbonden. Ruud van den Belt noemt een andere belangrijke toren in Steenbergen. Het is de toren van de zichtbepalende Gummaruskerk. "De afgelopen maanden mochten we in de Gummaruskerk al meer dan 6.000 bezoekers verwelkomen uit meer dan 30 landen van over heel de wereld", laat hij trots weten. "Mede dankzij de Stadsherauten neemt ook de belangstelling voor ons rijke vestingsverleden sterk toe." Naast de Liniekijker waren Tibetaanse gebedsvlaggen opgehangen. De kleuren van deze vlaggen verwijzen naar de elementen hemel, wind, vuur, water en aarde die horen bij Fort Henricus en de hele West-Brabantse Waterlinie.

Vertier

Tijdens de formele opening van Fort Henricus was er een grote menigte mensen. Na onthulling van de Liniekijker werd deze uitkijktoren druk beklommen gedurende de open dag. Meerdere bussen pendelden tussen dit fort, Ravelijn, Fort de Roovere, Waterschans en Benedensas. In de bussen gaven gidsen tekst en uitleg over de linie. Op de locaties was er veel vertier te beleven. Bezoekers ontvingen een speciale bidon met info over de WBWL Explorer app om een ontdekkingstocht aan te gaan. De open dag werd georganiseerd door de West-Brabantse Waterlinie, Zuider Waterlinie Noord-Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, gemeente Bergen op Zoom en gemeente Steenbergen. 

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief