Met de Liberation Tour afgelopen weekend werd reeds volop gestalte gegeven aan de herdenking van 75 jaar bevrijding.
Met de Liberation Tour afgelopen weekend werd reeds volop gestalte gegeven aan de herdenking van 75 jaar bevrijding. (Foto: Will Rombouts)

Officiële herdenking van bevrijding van Welberg en Steenbergen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen maakt zich op voor de officiële herdenking van de bevrijding van Welberg en Steenbergen. De ontvangst van ruim honderd Canadese gasten komende zaterdag staat hierbij centraal.


In november is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde, die van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland. Het laatste, zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag, vond plaats in de gemeente Steenbergen, vooral bij Welberg.

Canadese gasten

Komende zaterdag ontvangt Steenbergen zijn Canadese bevrijders en herdenkt de bevrijding 75 jaar geleden. In de ochtend maken de ruim honderd Canadese gasten van het South Alberta Light Horse Regiment - dat zwaar heeft gevochten bij Welberg - een rondwandeling door de stad. Vanaf 10.00 uur vormt het centrum van Steenbergen het toneel voor de expositie 'Living History'. Twee re-enactment groepen zullen gekleed in originele Canadese en Duitse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog, een aantal scènes naspelen uit de oorlog en daarmee laten zien hoe het leven van de soldaten er uit zag in die tijd.

Muziek

Eind van de ochtend treedt in het centrum de harmonie Wachtpost 13 XXL op. Dit is een harmonieorkest dat optreedt in authentieke kleding uit de jaren '40 (heren in lange beige jassen, dames in rok en nylonkousen). Het gezelschap start 11.15 uur bij verpleeghuis Hof van Nassau en loopt via de haven door de Kaaistraat naar de Markt. Daar geeft de harmonie een optreden ter ere van de Canadese gasten. Vervolgens wordt nog een optreden verzorgd bij zorgcentrum Onze Stede.

Klaproosviaduct

Het programma verplaatst zich 's middags naar Welberg. Om 13.30 uur draagt de dorpsraad symbolisch het klaproosviaduct over aan de Canadese bevrijders. Het viaduct is door de eigen inwoners beschilderd met klaprozen. Vervolgens is van 14.30 uur tot 15.30 uur de officiële herdenking bij het bevrijdingsmonument de Klok aan de Canadezenweg. Aan het eind kunnen de aanwezigen zelf de klok luiden. Het programma sluit af met een voor iedereen toegankelijke Meet & Greet met de Canadese Gasten in het centrum van Welberg, met live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief