Loes van Herel, Piet de Jong en Anouschka van der Wulp in Dorpshuis De Stelle in De Heen.
Loes van Herel, Piet de Jong en Anouschka van der Wulp in Dorpshuis De Stelle in De Heen. (Foto: Claudia Koole)

50-jarig jubileum voor De Stelle in De Heen

DE HEEN - Hoe klein een dorp ook is, een dorpshuis is onmisbaar. De sfeer van een huiskamer voor bewoners uit een dorp of wijk is belangrijk voor sociaal contact en om eenzaamheid tegen te gaan. Het kleinste dorp van gemeente Steenbergen De Heen heeft zo'n dorpshuis De Stelle dat haar 50-jarig bestaan viert. Dat het door zo'n 25 vrijwilligers wordt ondersteund, zegt veel over het dorp De Heen.


De geschiedenis van De Stelle gaat terug naar 7 november 1969. "Op de plaats waar nu De Stelle staat, stond vroeger een lagere school. Die is afgebroken en na de sloop van dit schoolgebouw begon de bouw van het dorpshuis", vertelt beheerder Piet de Jong. "Destijds is De Stelle geopend door burgemeester Van Meer. De toenmalige beheerder was Toon Schillemans die werd bijgestaan door zijn vrouw Addie." In die tijd was er zelfs al een beheerscommissie volgens de huidige beheerder Piet de Jong. "Ja, die bestond uit voorzitter Jack de Bakker, Rinus Luijkx, Toon Brocatus, Jan Stoop en de heer Dille." Het zijn namen uit een oude doos die voor menig dorpsbewoner bekend klinken en herinneringen oproepen.

Laagdrempeligheid

Met zo'n 530 inwoners in De Heen en 25 vrijwilligers die actief zijn voor het dorpshuis, wat nog eens verdubbeld wordt in een periode van carnaval, is uniek te noemen en tekent de saamhorigheid in het Steenbergse dorp. Piet de Jong weet hier veel van. "Het is de laagdrempeligheid en de gezelligheid die kenmerkend zijn voor De Stelle." Toen het dorpshuis nog maar pas bestond, had het een combinatieruimte voor sport en horeca. "In die tijd moest regelmatig de bar worden ontruimd als er gesport moest worden. In 1983 werd bij een grondige verbouwing deze ruimte aangepast en werd horeca en sport gescheiden van elkaar. Er werd een nieuwe sportvloer aangelegd en dat was een hele verbetering."

Actief

Er zijn inmiddels veel verenigingen, stichtingen en clubs die gebruikmaken van het dorpshuis. De Jong doet een opsomming: "Het zijn leuke herinneringen door de jaren heen om te weten dat er veel gebruik wordt gemaakt van De Stelle. Denk aan de Gymclub De Heen, Vrouwen in beweging, Jazz ballet, R.K.V.V. Val Aan, de katholieke bond voor ouderen die nu Stichting Ouderen De Heen heten, Leefbaarheid De Heen, de Heense Pluimbal Club, Biljartvereniging De Stelle, Tourclub De Heen, Ontspanning voor De Heen, Zeskamp De Heen, Kinder Jazz ballet, Jazz ballet I.P.V. Sint Maarten comité, PV de Vliegsport, de Crea Club, Biljartvereniging N.G.G. en Band Deen." Het is een hele lijst met mensen die De Stelle actief houden en doen leven.

Jubileumfeest

Dat leven gaat door in een feestelijke omhulling op vrijdag 8 november voor het 50-jarig bestaan van dit dorpshuis. Om 16.00 uur is er een receptie voor iedereen die De Stelle een warm hart toedraagt. Op zaterdag 9 november gaat het jubileumfeest nog door met een optreden van rockband Zero Friction vanaf 20.00 uur waarbij de toegang gratis is. Er is gelegenheid genoeg om elkaar te ontmoeten.

Pluimen

Voor de toekomst zijn er nog wensen. Piet de Jong: "Vrijwilligers zijn altijd welkom. Vele handen maken ligt werk. De Stelle moet op verschillende manieren draaiende worden gehouden. De mensen die nu al actief zijn verdienen een grote pluim voor hun inzet en bereidheid om dit te doen. Dat geldt ook voor de extra vrijwilligers met carnaval. Ook zij verdienen een hele grote pluim." Buiten de pluimen verdient het dorpshuis zelf ook een pluim voor vernieuwing.

Toekomstbestendig

"Het zou mooi zijn als De Stelle een grondige update zou krijgen. Ons gebouw is gedateerd en heeft zo links en rechts een opknapbeurt nodig die aan de eisen van deze tijd voldoen. We hopen dat we over vijf jaar een toekomstbestendig dorpshuis hebben." Hier ligt een taak voor B&W en de raad van gemeente Steenbergen om sociale samenhang te laten voortduren in het dorp De Heen. College en raadsleden mogen eerst op de koffie komen tijdens het jubileumfeest en zijn welkom.

Claudia Koole
 

Vacatures

Technisch medewerker

Kapelle

Schoonmakers

Klundert / Zevenbergen

Autoverkoper & Afleveringsmonteur

Roosendaal

Operator (M/V)

Budel-Dorplein

Afwasser

Waalwijk

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief