Wethouder Baartmans:
Wethouder Baartmans: "Het ei is nog niet gelegd voor deze kerk." Foto: Claudia Koole

Groot vraagteken blijft na haalbaarheidsonderzoek

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN – Stadsraad Steenbergen, Behoud Gummaruskerk, Retail Platform Steenbergen, Koninklijke Horeca Nederland Steenbergen, Leden Expeditie Nassau, VVV Brabantse Wal en gemeente Steenbergen hebben allemaal meegekeken voor het haalbaarheidsonderzoek dat door architecten van KAAder als analyse werd gepresenteerd in een volle Lourdeskappel van de Gummaruskerk in Steenbergen. Een ei kan nog niet worden gelegd. De grote zichtbepalende kerk in het hart van Steenbergen is meer dan bijzonder gebleken.

Tijdens de presentatie van architecten Alwin Kaashoek en Ron Verduijn blijkt snel dat de Gummaruskerk als icoon van Steenbergen wordt beschouwd als kasteel en kathedraal. Grote woorden voor een opmerkelijk kerkgebouw in de plaats Steenbergen die nog niet overloopt van toerisme, een beperkt aanbod in voorzieningen heeft, een te kleine marktpotentie kent en concurrerende steden om zich heen heeft, zo blijkt uit zwaktepunten van het haalbaarheidsonderzoek.

Puzzel

Om een multifunctionele en succesvolle herbestemming mee te geven aan dit gebouw, wordt een grote uitdaging. Alwin Kaashoek: "We gaan een spannende fase in. Het is een puzzel die langzaam in elkaar gepuzzeld wordt." In de aangeboden opties komt van alles voorbij. Bij een open kerkvloer een markthal, concertzaal, klimhal, schaatsbaan en zwembad. Bij ruimte in de hoeken een bioscoop, restaurant, theater en een dansschool. Bij maximale inbouw bedrijfsruimte, een gezondheidscentrum, een school. De mogelijkheid om een gebouw aan te bouwen naast de Lourdeskapel werd ook getoond voor kleine ondernemingen of een hotel.

Lastig

De architecten geven toe: "De kerk blijft in dit gebouw wonen. Dat is lastig in te passen. Een deel van de kerk moet gewijd zijn en blijven. Bij ontwijding worden elementen weggehaald en dan komt de monumentale waarde onder druk te staan. Als een van de kernwaarden verloren gaat, maken we de kerk kapot." Van kapot maken van deze kerk mag geen sprake zijn. Uit het onderzoek komt naar voren hoe uniek deze Gummaruskerk is.

Kunstwerk

"Onder al die dakjes is er zo'n grote ruimte binnen. Je overziet de hele kerk in één stuk. Het zit ontwerptechnisch heel goed in elkaar. Architect Pierre Cuypers liet nooit iets zomaar gebeuren. Zo ging dat ook met de bouw van deze kerk. Deze kerk is gebouwd met de gulden snede, een prachtige maatverhouding die steeds terugkomt. Geen enkele maat is toevallig. Deze kerk is een kunstwerk. Normaliter wordt een kerk gebouwd naar het christelijk kruis, een kruiskerk. Deze Gummaruskerk is gemengd met de centraalbouw die wordt toegepast bij andere kerken. In Steenbergen hebben ze centraalbouw en kruiskerk laten trouwen met elkaar. Op landelijk niveau is dit heel uniek. "

Ziel

Destijds moest er reeds bezuinigd worden op het interieur van de kerk. Ron Verduijn: "In het optuigen van het gebouw zijn keuzes gemaakt. Als men richting het Westen kijkt, wordt het soberder. Het is een gesamtkunstwerk. Het contrast tussen sober en rijk is zichtbaar als men binnen staat. Waar nu de parkeerplaats gevestigd is bij de grote toegangsdeur aan de zijde van supermarkt Aldi, daar was vroeger een grote kerktuin. Aan welke kant je ook staat, de ervaring van de Gummaruskerk is steeds anders." Gummarus als heilige wordt gezien als verbinder wat als thema voor de herbestemming wordt aangehouden. "Op allerlei vlakken willen we cultuur en de monumentale waarde behouden. Dat is de identiteit en de ziel van het gebouw die niet verloren mag gaan", laat de architect weten.

Ei

Een centrale ontmoetingsplaats is het meest geliefd. De volle Lourdeskapel liep nog niet zo warm voor de inpassingsmodellen. Er waren vragen te over. Een grote vraag die bleef staan, was hoe de kerk in stand wordt gehouden met nieuwe aanpassingen. Is het op te hoesten? Wie gaat er gebruik van maken? De tijd zal gaan uitwijzen of het gouden ei gelegd kan worden. Op 27 november wordt het vervolgd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief