Valence Bickel proost voor haar Europese titel Kyokushin 2019.
Valence Bickel proost voor haar Europese titel Kyokushin 2019. Foto: Lia Vlietland

Karateka Valence Bickel haalt Europese titel binnen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Ze heeft het weer gedaan. Valence Bickel haalt steeds titels binnen voor haar sport Kyokushin karate. Ze is inmiddels een bekende gevreesde tegenstander tijdens wedstrijden in de wereld. Een aantal weken geleden haalde ze in Portugal de Europese titel binnen bij de Kyokushin World Federation. Door de onbekendheid is deze sport onbetaald en ziet ze graag een sponsor tegemoet voor wie ze wereldwijd reclame kan maken.

"Het is vechten zonder bescherming", laat de 21-jarige Valence Bickel uit Steenbergen weten. "Maar het is voor mij geen strijd. Ik vind het een super leuke sport en blijf er plezier in hebben. Ik wil steeds het uiterste uit mezelf halen." Het zijn woorden van een fanatieke karateka die haar sport zeer serieus neemt.

Titels

Dat is meteen de reden voor haar winst tijdens wedstrijden. Haar kracht en conditie is erg goed gebleken bij Kyokushin karate. "Ik ben best lenig", laat ze weten. "Met mijn discipline, het stukje karakter wat ik bezit en mijn doorzettingsvermogen kom ik steeds heel ver." Dit heel ver komen is meerdere keren een feit gebleken dit jaar. In april won ze de Spaanse kampioenschappen, in juni de Nederlandse titel kampioen in Almere en in oktober de Europese titel in Portugal. De titels op haar naam groeien. Het aantal tegenstanders zijn ongeveer tien personen waartegen ze moet vechten wat een hele opgave is en tegelijkertijd een prestatie.

Sponsorwens

Omdat Kyokushin karate nog niet is aangesloten bij een Olympisch Comité is het nog geen betaalde sport. Dit betekent dat al haar inzet en reizen zelf bekostigd moeten worden. Een sponsor zou zeer welkom zijn. Ze heeft de organisatie die of het bedrijf dat haar wil sponsoren veel te bieden tot over de grenzen van Nederland heen. "Oh ja, er zijn genoeg tegenprestaties die ik kan bieden. Buiten reclame kan ik ook clinics doen."

Pluspunten

Met haar moeder Lia Vlietland heeft ze Kyokushin Steenbergen opgericht een jaar geleden. Dat is inmiddels gegroeid naar jeugd en volwassenen met lessen die op zaterdagochtend en woensdagavond worden gegeven. Het mag een harde sport aan de buitenkant lijken, maar deze vorm van karate is tevens goed voor het lichamelijk uithoudingsvermogen en de concentratie die vastgehouden moet worden en die als pluspunten kunnen worden genoteerd. Als het op wedstrijden aankomt, zijn de andere contacten ook fijn en bestaat er meer dan alleen vechten met elkaar.

Toekomst

Valence Bickel: "Je ontmoet karateka's uit andere landen. Ik merk dat ik steeds bekender word en ik bouw veel vriendschappen op. Over vijf jaar wil ik nog steeds aan de wereldtop staan. Het zou heel fijn zijn als ik een sponsor zou hebben de komende tijd." In het dagelijks leven volgt Valence de opleiding HBO Sportkunde. Sponsoren kunnen zich melden via Lia Vlietland 06-50657753 of via Facebook Kyokushin Steenbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief