Verzilting Volkerak-Zoommeer voorlopig uitgesteld

STEENBERGEN - De verzilting van het Volkerak-Zoommeer is voorlopig uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris Cora van Nieuwenhuizen bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.


Reden is de verdeeldheid over de toekomst van een zout Volkerak-Zoommeer. Actiecomité Zoet Krammer-Volkerak-Zoommeer stuurde onlangs een protestbrief naar de ministeries van Infrastructuur, Waterstaat en Landbouw. Milieuclubs, natuurorganisaties, boeren en visclubs strijden voor het behoud van de zoetwatervoorziening. Zij wijzen erop dat het meer zich heeft ontwikkeld tot een bijzonder gebied waar duizenden vogels komen.

Verschillende overheden die zijn verenigd in de Zuidwestelijke Delta streven juist naar een zout Volkerak-Zoommeer. Zij willen zo het blauwalgprobleem oplossen. Volgens het actiecomité komen de algen slechts periodiek voor. De Delta werkt aan een alternatieve zoetwatervoorziening, maar daar hebben de bezwaarmakers geen vertrouwen in.

Boeren gebruiken het zoet water uit het Volkerak voor het beregenen van hun gewassen. Zij kunnen geen grondwater onttrekken om dit te zout is om te sproeien. Zij ijveren dan ook voor het behoud van de zoetwaterbuffer.

Alternatief

Opvallend is dat staatssecretaris Van Nieuwenhuizen het zout maken van het Volkerak-Zoommeer eerder naar voren had gehaald. Zij wilde dit plan voor 2030 realiseren. Het Rijk krabbelt na het protest nu terug. Eerst moet een alternatieve zoetwatervoorziening zijn gerealiseerd, voordat wordt overgegaan tot verzilting.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES