Het team X-Landers 10.0 is klaar voor de regiofinale First Lego League
Het team X-Landers 10.0 is klaar voor de regiofinale First Lego League (Foto: Claudia Koole)

X-Landers 10.0 lossen modder op de weg op

Innovatieve basisschoolleerlingen van RKBS De Zonneberg in Kruisland bedenken een systeem voor minder modder op de weg van tractoren.


KRUISLAND - Wat als jullie een betere wereld kunnen bouwen? Waar beginnen jullie? Dit zijn vragen die door First Lego League worden gesteld om aan de slag te gaan. Het team X-Landers 10.0 van basisschool De Zonneberg in Kruisland gaat de uitdaging aan met de Challenge City Shaper waarbij hen de kans wordt geboden een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Die kans pakken ze vernuftig aan met beide handen om een bestaand probleem in het eigen dorp aan te pakken.

Op verschillende onderdelen kunnen de kinderen punten verdienen voor hun creativiteit en aanpak, door als team samen te werken en met inzichten. Coach Ruud van Kaam, die vanaf het begin de teams X-Landers aanstuurt samen met collega Mario von Bannisseht, ziet een originele kant: "Het zijn net jonge puppy's. Ze hebben een grote wil. In pauzes gaan ze naar boven om aan hun missies te gaan werken. Dat past bij deze groep."

Sproeiers

Dit team heeft een unieke oplossing voor modder op de weg in het boerendorp Kruisland die tevens toegepast kan worden in andere dorpen. Thijs Jansen: "Bij ons worden er veel bieten geoogst op twee delen van het land. Dan ligt er een dikke laag modder op de weg. Je ziet dat het veel grond is." Zijn klasgenootje Maike Cobelens springt hem bij: "Onderaan het spatbord van een tractor brengen we sproeiers aan met een contragewicht en regenwater." Het is een systeem dat circuleert onderaan de tractor. Dit wordt benadrukt door Luuk van Tiggelen en Niek van den Bosch die samen het technische verhaal goed weten te onderbouwen met kennis en in verbale zin. Niek blinkt uit bij het programmeren van robots.

Tractor

"Maar we mogen voor het sproeien geen slootwater gebruiken", vertellen Ruby van Vliet en Maike Cobelens afwisselend. "Nee, want hier zijn strenge milieueisen aan verbonden." De jonge leerlingen moeten zich bezighouden met volwassen hoofdstukken. De taakverdeling is goed binnen het team. "We werken om de beurt in twee groepen van robot naar project en andersom", geeft het derde meisje Ellemieke van Osta aan binnen het overwegend jongensteam. Ruby houdt een witte tractor vast die van Lego is gemaakt. Het is een mooi en uniek ontwerp dat op de mat City Shaper staat en moet gaan opvallen bij de regionale verkiezing in Breda. Op hun sweaters staat op hun rug eveneens een tractor afgedrukt, een treffend symbool voor Kruisland met de naam X-Landers 10.0

Wedstrijden

De Benelux verkiezing vindt dit jaar ook in Breda plaats. De finaleplaats in Europa is nog niet bekend. Het team gaat eerst naar de regiofinale. Dat wordt al spannend genoeg gevonden. Eskil Buijzen: "Ik hoop dat we twee tot drie wedstrijden halen, maar je weet niet goed wie je tegenstanders zijn." Een eerste beloning is er na de regiofinale met een bezoek aan McDonald's. Of ze dan een prijs mee naar huis nemen, weten we op 29 november 2019 als deze regionfinale wordt gehouden.

l

Claudia Koole
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief