Het team chauffeurs van de PlusBus in Steenbergen krijgt de sleutel van Adri van der Hoeven voor de nieuwe bus.
Het team chauffeurs van de PlusBus in Steenbergen krijgt de sleutel van Adri van der Hoeven voor de nieuwe bus. (Foto: Claudia Koole)

Nieuwe Plusbus in Steenbergen voor ouderen en mensen met beperking

STEENBERGEN - Sinds 2019 is de Stichting PLUSBUS opgericht voortkomend uit de voormalige PLUSBUS organisatie die hoorde bij de SWOS (Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen). Voor de Gummaruskerk in Steenbergen werd de sleutel van de nieuwe Plusbus overhandigd door voorzitter Adri van der Hoeven aan een aantal chauffeurs die vrijwillig op de Plusbus rijden. Er zijn veel donaties gedaan voor dit specifieke vervoer waarbij het soms een verrassing was.


In verschillende regio's, waaronder ook die van gemeente Steenbergen, is de Plusbus een bekend beeld. Het bestaat al ruim 30 jaar en toch is er in 2019 een nieuwe Stichting PLUSBUS opgericht. Dit heeft te maken met het feit dat de voormalige PLUSBUS organisatie die gedreven werd door SWOS een nieuw bestuur kreeg. Hieruit ontstond dit jaar de Stichting PLUSBUS. Zo'n 23 vrijwilligers als centralisten, planners en chauffeurs staan dagelijks klaar om mensen met een beperking en ouderen - hieronder vallen mensen van 55 jaar of ouder - te vervoeren.

Sympathisanten

"De Plusbus is goed materieel", roept de nieuwe voorzitter Adri van der Hoeven door de grote Gummaruskerk waarin zijn stem nagalmt. "We hebben veel opgehaald dankzij sympathisanten. Van TanteLouise ontvingen we 4.000 euro, bij Rabo Clubsupport is 1.004,82 euro opgehaald, maar er waren nog veel meer mensen die ingezameld hebben voor deze Plusbus." Dinteloorder Harry Vlamings heeft € 750 opgehaald door de Nijmeegse 4-daagse te lopen. Maar ook Koos Moerenhout Classic (KMC) wordt genoemd. Deze wielerorganisatie deed € 400 in de zak. Langs de deuren werd gecollecteerd. Hier noemt Van der Hoeven een bijzonder gebeuren.

Collecte

"Bij een collecte wordt weleens gezegd dat er via de bank wat wordt gestort. Dat werd waargemaakt. Diegene die dat zei heeft 1000 euro overgemaakt voor de Plusbus. Gemeente Steenbergen heeft uiteindelijk de begroting sluitend gemaakt." Dat maakt dat de gezondheid van mensen met een beperking en ouderen gewaarborgd wordt in het comfortabel en veilig vervoeren van A naar B.

Sociaal

Het aangepaste vervoer dat van deur tot deur gaat maakt een sociaal netwerk breder voor deze voornoemde doelgroep. De Stichting PLUSBUS zet hun bussen in binnen de kernen van gemeente Steenbergen. Dankzij deze dienstverlening worden honderden mensen geholpen waarbij het sociale leven wordt verrijkt. De geschiedenis van de Plusbus gaat circa 33 jaar terug. Het was destijds een initiatief van twee huisartsen genaamd Cees Hermus en Anton Flinkenflögel.

Vrijwilligers

Het initiatief werd snel omarmd door SWOS en groeide verder met meer vrijwilligers die de medemens ten dienste wilden zijn. Al snel werd het een professionele organisatie die een belangrijke plaats inneemt binnen de samenleving van gemeente Steenbergen. Vandaag de dag kent de organisatie 18 chauffeurs, vijf centralisten en vier bestuursleden. Deze mensen verrichten hun werk op vrijwillige basis. De Plusbus kan overigens altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Voorzieningen

De nieuwe Plusbus, die symbolisch met een sleutel werd overhandigd aan de chauffeurs, kent een moderne inhoud. Plusbussen zijn nu eenmaal aangepaste bussen die speciaal ingericht zijn. Zo is er een lift aanwezig en zijn er aanpassingen om een rolstoel vast te zetten. Een niet al te grote scootmobiel kan ook in de bus. Bij twijfel kan er te allen tijde contact worden opgenomen met de centrale op nummer (0167-)541138. Een rollator of boodschappenkar kan eveneens mee. Er rijden dagelijks meerdere bussen rond om mensen op te halen en naar de plaats van bestemming te brengen. De Plusbus is inmiddels goed voor duizenden ritten per jaar binnen de gemeentegrenzen van Steenbergen. De trotse voorzitter Adri van der Hoeven zegt: "Voor een klein bedrag rijden we van huis tot huis en brengen we mensen naar hun bestemming en weer terug naar huis."

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES