De Kerststallentocht in Kruisland is al jaren een feestelijk evenement in een lichtsfeer door het dorp.
De Kerststallentocht in Kruisland is al jaren een feestelijk evenement in een lichtsfeer door het dorp. (Foto: Archieffoto Claudia Koole )

Kerststallentocht Kruisland staat weer voor de deur

KRUISLAND - Op zaterdag 14 december aanstaande is het weer zo ver. Dan vindt de traditionele Kerststallentocht in Kruisland weer plaats. Het dorp wordt letterlijk in het licht gezet door veel bewoners. Bedrijven en organisaties maken er een klein feestje van. Dat feest is er ieder jaar, maar het is wat moeilijk om een grotere toeloop te krijgen naar dit lichtfeest.


Het is de 15e editie Kerststallentocht die wordt gehouden. Organisator Dami Koevoets: "Bij de eerste Kerststallentocht die we organiseerden waren er 1000 mensen op de been. Het was toen een nieuwtje. In de loop der jaren zijn de bezoekersaantallen wat minder geworden. Op steeds meer plaatsen wordt er rond deze tijd wat georganiseerd en dan wordt de spoeling wat dunner." Gereedschapsmuseum De Holle Roffel heeft in de decembermaand een museum vol kerststallen staan. Dat is een vast onderdeel van de tocht als beginpunt.

Deelname

"Wij zijn als Holle Roffel een sturende en coördinerende factor", vertelt Dami Koevoets. "We vragen een vergunning aan bij de gemeente, we stippelen een logische route uit en er wordt een plattegrondje gemaakt van Kruisland. Daarop kunnen mensen zien wat er zoal te beleven is. Dit drukken we af en dat wordt meegegeven aan de bezoekers. Iedereen kan zich melden bij de Holle Roffel om mee te doen aan deze tocht." De kosten voor deelname aan deze tocht zijn slechts twee euro. Onderweg kan er een spel worden gedaan om een slagzin te maken.

Slagzin

De deelnemers aan de Kerststallentocht krijgen bij veel stands een letter te zien waarmee een slagzin gemaakt kan worden. Dat is niet aan tijd gebonden. De Kerststallentocht begint om 17.00 uur en duurt ongeveer tot 20.30 uur. Onderweg is het heel gezellig met steeds iets anders te beleven. De inwoners van het dorp Kruisland zorgen hier zelf voor. In de straten zijn er speciale lichteffecten en soms wat acts. Ondernemers aan de Markt en in de hoofdstraat pakken het groter aan. Zo heeft Coop Compact Schrauwen altijd een warm welkom voor haar klanten en pakt De Commerce apart uit met muzikale omlijsting.

Sint Jorispad

De andere kerk in het dorp, Heilige Georgiuskerk, opent haar deuren en heeft wensbomen binnen staan. Voor wie wil kan een speciaal kaarsje aansteken. Nieuw is het Sint Jorispad naast deze kerk dat eerder dit jaar is geopend. Als het meezit in ondersteuning wordt dit pad speciaal verlicht. Met een beetje geluk hoopt de werkgroep Cultuurproject Sint Jorispad een tegemoetkoming te ontvangen voor duurzame verlichting met een ridderlijke uitstraling opdat men elkaar kan ontmoeten op het nieuwe pad in het dorp.

Belangstelling

Hoe de Kerststallentocht er over vijf jaar uitziet, weet Koevoets niet exact. "Het probleem is dat steeds minder vrijwilligers zich aanmelden. Dat is niet alleen bij ons zo, want iedere vereniging heeft hiermee te kampen. Maar zolang er belangstelling is vanuit het dorp gaan we ermee door."

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES