Afbeelding
Foto: Google Maps

Weg vrij voor kap platanen aan de Kruispoort

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Nog voor het einde van dit jaar worden de negen platanen aan de Kruispoort in Steenbergen gekapt. Met die kap komt er een einde aan een langslepend dossier.

Het verzoek van een bewoner om via het treffen van een voorlopige voorziening het kappen van de negen bomen te verhinderen, is door de rechtbank afgewezen. De rechter heeft ambtshalve geoordeeld dat de verzoeker niet-ontvankelijk is omdat zijn bezwaarschrift buiten de bezwarentermijn werd ingediend.

Termijn

Het bezwaarschrift was door de verzoeker persoonlijk bij de gemeente afgegeven. Bij ontvangst van het bezwaarschrift is een stempel op het bezwaarschrift en de bijbehorende enveloppe geplaatst met de datum van ontvangst. Uit die stempel blijkt dat het bezwaarschrift buiten de termijn van zes weken voor het indienen van het bezwaarschrift is ingediend. De rechter heeft het verzoek tot het treffen van de voorlopige voorziening om die reden afgewezen.

Vergoeden

Het beroep dat door dezelfde bewoner was ingediend is wel toegewezen, omdat er geen sprake was van niet-ontvankelijkheid wegens het ontbreken van belanghebbendheid, maar niet-ontvankelijkheid wegens het te laat indienen van het bezwaarschrift. Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen de proces- en reiskosten van de verzoeker in de beroepszaak dient te vergoeden. De rechter bepaalde wel dat het besluit tot het verwijderen van de bomen van de bomenlijst in stand blijft. Het besluit tot het wijzigen van de bomenlijst is echter niet inhoudelijk getoetst, omdat de rechter hier in de procedure niet naar heeft kunnen kijken. In de procedure stond enkel de ontvankelijkheid van de verzoeker centraal. Op het moment dat een verzoeker niet-ontvankelijk is, volgt ook geen inhoudelijke toetsing van het besluit.

Herplant

Nu het verzoek is afgewezen en er uitspraak is gedaan in de beroepszaak, kan overgegaan worden tot de kap van de negen platanen. In september en november zijn er twee avonden geweest met omwonenden van de Kruispoort waarbij gesproken is over de invulling van de herplant. Tijdens de laatste werksessie is met name gesproken over de soortkeuze van de nieuwe bomen. Eind dit jaar wordt deze keuze door de omwonenden doorgegeven. Hierna wordt het plan verder voorbereid om tot uitvoer gebracht te worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief