Wethouder Koos Krook helpt een van de jongste deelnemers Naomi (8) met het versieren van een taartcakeje
Wethouder Koos Krook helpt een van de jongste deelnemers Naomi (8) met het versieren van een taartcakeje Foto: Claudia Koole

Jonge mantelzorgers ontspannen met een eigen taartcake

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Ze zijn niet heel erg bekend binnen de samenleving. Binnen de muren van veel families is dit wel het geval. Jonge mantelzorgers zijn kinderen die, vanwege bijzondere omstandigheden thuis of in een familie, een handje meehelpen bij taken die normaliter aan volwassenen toebehoren. Drie gemeenten slaan al jarenlang de handen ineen om jonge mantelzorgers eigen activiteiten te bieden waarbij ze zich kunnen ontspannen. Dit keer werd er geknutseld om het later zelf op te eten.

"Wanneer gaan we frietjes eten?", wordt er geroepen uit de groep kinderen die als jonge mantelzorgers plaats hebben genomen om een eigen caketaart te gaan versieren in dorpshuis Wittenhorst in Halsteren. Uit drie gemeenten, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom, zijn kinderen uitgenodigd via WijZijn Traverse, WijZijn Steenbergen, WijZijn Bergen op Zoom en de Brede Instelling Woensdrecht om even niet aan zorgtaken te denken die dagelijks terugkeren. De vele aanmeldingen noodzaakte de coördinatoren om deze activiteit te gaan herhalen. Joyce Joosen WijZijn Steenbergen: "Er waren zo'n 30 aanmeldingen, maar hier is maar plaats voor 20 personen. Er komt een follow up in het voorjaar van 2020 voor degenen die nu niet konden komen."

Kind zijn

Tussen de kinderen in de leeftijd van zes jaar en 17 jaar zit wethouder Koos Krook van gemeente Steenbergen aan een tafel met de allerjongsten. "Ik vind dat ik hier moet zijn bij jonge mantelzorgers", zegt hij. "Vorig jaar was ik er ook bij in 't Ravelijn Steenbergen. Ik heb daar toen erg van genoten om bij deze kinderen te zijn. Ik moet hier gewoon bij zijn als wethouder. Bovendien is het een uitstapje voor deze kinderen." Er wordt niet gesproken over vervelende situaties thuis of over problemen die de kinderen ervaren. "Nee, we praten juist over alledaagse dingen", zegt de wethouder. "We hebben het over sinterklaas gehad, de cadeautjes die ze hebben gekregen. Eigenlijk gaat het over hele normale dingen." Dat is juist de bedoeling van deze activiteiten voor jonge mantelzorgers; om ze uit een sleur te halen waarbij ze zelf kind kunnen zijn.

Aanmeldingen

Lenny Winkel van de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht: "De doelgroep van deze kinderen is moeilijk te vinden. Dat komt, omdat ze het zelf zo normaal vinden dat ze in een bepaalde situatie zitten of zijn beland. Maar de aanmeldingen groeien alleen maar. Het is heel wisselend hoe ze bij ons komen. De ene keer zijn het de ouders zelf die ze aanmelden. Een andere keer gaat het via jeugdprofessionals en er zijn ook lijnen via via." Er worden meerdere projecten per jaar georganiseerd aan de Brabantse Wal voor de kinderen in een leeftijdsgroep van vier jaar tot jong volwassenen van 24 jaar die er wonen.

Groepen

Deze keer is de activiteit taartcakejes versieren. De caketaartjes die worden besmeerd en versierd zijn gebakken door coördinator Eline Kuijlen en haar familie. De kinderen zijn in leeftijdsgroepen ingedeeld. Joyce Joosen: "Dat hebben we nu bewust gedaan, want we hebben gemerkt dat de kinderen en jongvolwassenen dat zelf prettig vinden. Ze hebben meer eigen onderwerpen die ze kunnen delen met elkaar. En daarbij, ze mogen zelf ook meedenken voor activiteiten. Hun ideeën zijn altijd welkom bij ons."

Studenten

Op het moment zijn er meerdere projecten gaande voor jonge mantelzorgers. Lenny Winkel: "In Woensdrecht hebben we nu een project in de bibliotheek. Daar kunnen jonge mantelzorgers ook samenkomen, gewoon om een boekje te lezen, naar verhaaltjes te luisteren of een praatje te maken." Voor begeleiding van de groeiende groep jonge mantelzorgers zijn altijd vrijwilligers nodig. Voorheen werkte Joyce Joosen met twee studenten samen. "Die zijn nog steeds actief voor deze doelgroep, maar meer in hun eigen regio. Studenten die een sociaal pedagogische opleiding volgen of anderszins in sociale zin, mogen zich altijd melden bij mij via WijZijn Steenbergen. Dat geldt ook voor vrijwilligers." Na de caketaartjes versieren was er een extra smultraktatie. Het was tijd om frietjes te gaan eten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief