Wethouder Baartmans hangt de eerste mezenkast op aan de Halsterselaan in Steenbergen.
Wethouder Baartmans hangt de eerste mezenkast op aan de Halsterselaan in Steenbergen. Foto: Claudia koole

Mezen worden verwelkomd in gemeente Steenbergen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Het is een landelijk probleem: de eikenprocessierups. Deze rups houdt veel gemeenten bezig. Oorzaak zijn de brandhaartjes die voor veel last zorgen op de huid van mensen en huisdieren. De gemeente Steenbergen past een natuurlijke bestrijding toe waarbij niet de verdelgingsdienst met gifmiddelen wordt ingezet, maar als het ware een ecosysteemdienst het werk gaat doen.

De cijfers van Wageningen Universiteit & Research zijn niet om vrolijk van te worden als het om de toename van de eikenprocessierups gaat. In 2004 werden al veel processierupsen waargenomen, in 2018 is het booming en 2019 trekt alle records. Deze rups die een nachtvlinder wordt, verspreidt zich in wijken en bossen. Reden hiervan is dat de bestrijding de afgelopen jaren niet optimaal is geweest en de acute bestrijdingsbedrijven tot over hun oren in het werk zitten. Gemeenten anticiperen hier steeds meer op door de natuurlijke vijand in te zetten tegen deze eikenprocessierups.

Zuigapparaat

Aan de Halsterseweg in Steenbergen is de eerste mezenkast opgehangen door wethouder Wilma Baartmans, die bijgestaan werd door Peter Nagelkerke en Jeroen Luijkx van de groendienst bij de gemeente. Beleidsmedewerker groen Frederique Jansen: "We hebben nu zelf ook een zuigapparaat aangeschaft. In 2018 moesten we steeds een bedrijf hiervoor inschakelen, maar dat was niet meer te doen. Nu kunnen we zelf snel ter plaatse zijn om overlast tegen te gaan." Wetenschappers verwachten dat de overlast nog niet voorbij zal zijn. De nesten van de rups kunnen jarenlang overleven.

Devies

Reden genoeg om pimpelmezen, koolmezen en boomklevers te verwelkomen door hen onderdak te bieden op gemeentegronden. Deze vogels voeden hun jongen met grote aantallen rupsen. Maar ook vleermuizen en sluipwespen zijn een goede partner hierbij als het landschap hiervoor wordt ingericht. Vleermuizen eten de vlinders en sluipwespen leggen eitjes in het lichaam van de rups. De wespenlarf eet langzaam de rups op. Buxus bestrijden met gifmiddelen is uit den boze. Mezen eten ook veelvuldig de buxusmot. Wie de buxusmot met gif bestrijdt in z'n tuin, helpt de mezen weer om zeep en zo wordt de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups uitgeroeid. Geen gif in de tuin als bestrijding is het devies om de ecosysteemdienst te laten groeien.

Herkennen

Veel verwarring over de rups is er ook, want niet elke rups is een eikenprocessierups. De plakkerrupsen worden nogal eens verward met voornoemde rups. Ook andere rupsen kunnen een harig lichaam hebben, maar vormen geen gevaar. De eikenprocessierups is te herkennen aan lange witte haren die op gele stippen in de rug staan geplant, ze hebben een donkerbruine kop en lopen in een rijtje (als in een processie) achter elkaar. Ze zijn vaak te vinden bij eiken. Aan deze eiken kunnen mezenkasten worden gehangen. Inwoners helpen de natuur, het ecosysteem en de overlast tegen de eikenprocessierups als ze zelf ook deze vogels verwelkomen met kasten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief