Koor Gossi Nokki in RK kerk.
Koor Gossi Nokki in RK kerk. Foto: Dami Koevoets

15e Kruislandse Kerststallentocht

Sport en vereniging

KRUISLAND - In Kruisland wordt zaterdag 14 december voor de vijftiende keer een kerststallentocht georganiseerd. De organisatie is in handen van de Stichting Ambacht- en gereedschapsmuseum De Holle Roffel. Start bij het museum De Holle Roffel, Markt 20 te Kruisland.

Dat de kersttocht in Kruisland een succesformule is wordt vertaald door het grote aantal figuranten, meer dan 200, die optreden in alle soorten van vormen die met het kerstgebeuren te maken hebben. De bedoeling van dit alles is dat men het kerstverhaal op een stemmige manier overbrengt naar de toehoorders. Dat kan zijn met een voordracht in een voor die gelegenheid gebouwde stal, maar ook door gezang dat door diverse koren onder de aandacht gebracht wordt. De vele bezoekers uit Kruisland zelf en uit de regio weten dit zeer te waarderen en steken hun bewondering dan ook niet onder stoelen en banken. Het jaarlijkse bezoekersaantal ligt daarom ook tussen de vijfhonderd en duizend bezoekers. Tijdens hun optreden zullen ze zoveel als mogelijk is, de bezoekers naar de zin te maken, onder andere door aanbieden van chocolademelk, soep, glühwein en andere versnaperingen.

Een aantal vrijwilligers heeft weer voor een metershoge kerstboom gezorgd én geplaatst midden op de Markt en voorzien van een aantal kleurige lampjes.

Het dorp zelf leeft erg goed mee. Aan de mensen die aan de te lopen route wonen, wordt gevraagd om zo veel mogelijk kerststallen voor de ramen te zetten, versierselen aan te brengen en voor wat stemmige achtergrondmuziek te zorgen. Ook verzoeken we deze bewoners om weer waxinelichtjes neer te zetten op het trottoir of in de tuin.

De bezoeken kunnen starten om 17.00 uur. In het museum de Holle Roffel kunnen zij een startbewijs ophalen waarop de te lopen route staat. Om de kosten te dekken wordt daar een prijs voor gevraagd. Iedere deelnemer krijgt ook nog een consumptiebon die ze in het museum na afloop in kunnen wisselen voor chocolademelk of Glühwein. Overigens kunnen deze startbewijzen al op zaterdag 13.00 uur worden opgehaald bij het museum in verband met de grote drukte die wij verwachten tijdens de piekuren om 17.00 uur. Tijdens de tocht moet door middel van aanwijzingen een slagzin gemaakt worden. Daarmee kunnen enkele prijsjes gewonnen worden. De tocht eindigt rond de klok van 20.30 uur.

Tentoonstelling kerststallen

In het museum zelf is er op dat moment een tentoonstelling van kerststallen. Ook dat is een traditie van jaren oud. Meer dan 60 stallen en beeldengroepen staan dan opgesteld in alle denkbare uitvoeringen en formaten, van hele kostbare tot hele simpele van papier. Elk jaar wordt daartoe een oproep naar de mensen toe gedaan om hun kerststal uit te lenen of te schenken aan het museum. Er staat ook een originele arrenslee uit 1897 opgesteld. De kerststallenexpositie is te zien op zaterdag 14 december van 13.00 uur tot 20.30 uur en ook op 19, 26 en 29 december en 2 januari van 14.00 tot 17.00 uur. Verdere inlichtingen aangaande de tocht en de kerststallenexpositie: 0167-532771.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief