Coördinator Stadsherauten Ton Wennekers weet inmiddels veel van de geschiedenis van Steenbergen die in het jaarboek staat.
Coördinator Stadsherauten Ton Wennekers weet inmiddels veel van de geschiedenis van Steenbergen die in het jaarboek staat. Foto: Claudia Koole

'Wij vieren Steenbergen!' bij De Steenen Kamer

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De Heemkundekring De Steenen Kamer pakt groot uit met het jubileumboek 'Wij vieren Steenbergen!'. Een eigen historie van 25 jaar gaat hieraan vooraf met honderden jaren historie uit Steenbergen. Het zijn archeologische vondsten, plaatsen in Steenbergen en verhalen waarover Stadsherauten tegenwoordig vertellen tijdens wandelingen. De verwondering is nog steeds aanwezig, ook bij Steenbergenaren die hun oren spitsen bij onderwerpen waar ze eerder geen weet van hadden.

"Er is een grote interesse voor de historie van Steenbergen", vertelt coördinator Stadsherauten Ton Wennekers. "Zelfs bij Steenbergenaren is nog niet alles bekend. Het is mooi om te laten zien wat er is en wat zich heeft afgespeeld." Het zijn onderwerpen die gelinkt zijn aan de Steenbergse Heemkundekring De Steenen Kamer. Veel van die onderwerpen staan beschreven en afgebeeld in hun gloednieuwe boek 'Wij vieren Steenbergen!'.

Heraut

Burgemeester Ruud van den Belt benadrukt verschillende redenen om de titel van het jaarboek meteen als slogan te gebruiken. Eén van die redenen is het 750-jarig bestaan van Steenbergen in 2022. "Maar ook de rijke historie van Steenbergen als vestingstad, het onlangs onthulde informatiebord Janske Gorissen in Welberg, de Stadsherauten en uiteraard de 75-jarige bevrijding." Wie Steenbergen kent, weet dat in de Blauwstraat een heraut staat met een trompet voor het oude stadhuis. De Stadsherauten verkondigen vandaag de dag daadwerkelijk het historische nieuws van deze vestingstad.

Interesse

In het boek zijn heel veel foto's uit de oude doos te zien alsmede tekeningen van archeologische vondsten. In 1958 werd Nassaustad gevierd en in 1972 het 700-jarig bestaan van Steenbergen. De geschiedenis van de heemkundekring gaat iets later van start in 1977 toen Derksen een pand kocht aan de Stoofdijk 30, wat nu Zeelandweg 11 is, om meer aandacht voor de heemkundige waarden te vragen. De eerste bijeenkomst vond plaats op 14 juni 1994 in het voormalige Hotel Aarden met een oprichtingsvergadering op 30 augustus 1994. In het jaarboek staat aangegeven dat heemkunde hot is, een moderne term in dit tijdperk. Dat heeft te maken met babyboomers die met pensioen zijn gegaan, maar ook jongeren zoeken steun bij hun onderzoeken wat inmiddels behoort tot een dagtaak van de vrijwilligers.

Breed

Het jaarboek 'Wij vieren Steenbergen!' is breed van opzet. Muziekvereniging Volharding heeft een prominente plaats gekregen mede vanwege de Koninklijke Erepenning die dit jaar is uitgereikt. Maar ook verder terug in de tijd naar de Gummarusschool van vroeger, een stukje geschreven door Toon Neelen. Onderwerpen als 'De legende van Gibson rust in Steenbergen' en 'Bommenwerper Ginnie verdween van de radar' zijn verhalen die men gelezen moet hebben. Bij VVV en boekhandel Vermeulen te verkrijgen voor €17,50 niet-leden en €10,00 leden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief