Burgemeester Ruud van den Belt op bezoek bij het 65-jarig echtpaar Rockx-de Groot.
Burgemeester Ruud van den Belt op bezoek bij het 65-jarig echtpaar Rockx-de Groot. Foto: Claudia Koole

Briljanten huwelijk voor echtpaar Rockx-de Groot uit Steenbergen

Door: Claudia Koole Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Adrianus Rockx (92) en Anna Rockx-de Groot (91) ontmoetten elkaar op een feestje in Bergen op Zoom. Om thuis te mogen komen bij Anna deed zich een mooie situatie voor. Daarna is Adrianus niet meer van haar zijde geweken. De kinderen hebben grappige en mooie herinneringen aan hun ouders.

Vier kinderen werden geboren uit hun huwelijk. Drie zoons Ad, Piet en Sjack en dochter Carina. Daarbij kregen ze als cadeau zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. De achtste is op komst. In 1954 trouwden Adrianus Rockx, geboren in Halsteren en door bekenden Janus genoemd, en Anna Rockx-de Groot, geboren in Steenbergen.

Veteraan

"Toen mijn vader voor het eerst mijn moeder ontmoette op een feest in Bergen op Zoom, was hij haar kwijt. Ze was gewoon weg. Maar een poos later zag hij haar weer op een ander feest", vertelt dochter Carina Naalden. Vanaf dat moment is Janus haar niet meer uit het oog verloren. Toen haar moeder haar een keer binnen riep, riep Adrianus: "Ja, we komen naar binnen, hoor." Dat was goed en hij bleef er. Daarvoor was hij 2,5 jaar ingezet voor de Nederlandse strijdkrachten tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië. Hij werd veteraan. Het was in die tijd bijzonder om een relatie te krijgen met een oud-militair die had gediend in deze opstand. "De meisjes hadden destijds schrik voor de terugkeer van de jongens", laat dochter Carina weten.

Sloot

Vader en moeder Rockx zijn nog altijd betrokken ouders. Diverse herinneringen worden bovengehaald. "Ik weet nog goed dat mijn vader met ons in de sneeuw aan het spelen was", vertelt Carina. "We gooiden wat sneeuw in een stalletje en dat mocht niet. Toen kwam vader ons achterop en hij gleed uit, zo recht de sloot in. We hebben toen zo gelachen. Hij was helemaal nat." Bij de zoon van zijn dochter Carina is hij afgelopen periode nog getuige geweest bij diens huwelijk.

Koeien

Op de boerderij was er altijd veel werk te doen. Als ze op vakantie gingen was het met het openbaar vervoer. "Mijn vader heeft pas op zijn 50ste zijn rijbewijs gehaald. Voorheen deden we alles op de fiets en als we een dagje uitgingen, gingen we met de bus en de trein. Veel konden we niet weg, want de koeien moesten op tijd gemolken worden." Adrianus Rockx heeft de bevrijding van Lepelstraat meegemaakt. Hij heeft toen nog veel hand- en spandiensten verricht met zijn paarden. "Mijn vader deed veel op het land met paarden. Hij heeft tot 1974 de koeien gemolken. Daarna heeft hij nog een poos jongvee gehouden."

Geschenk

Ook de Watersnoodramp is niet aan hen voorbijgegaan. Dochter Carina: "Mijn ouders hebben toen ondergedoken gezeten in Heerle. De koeien werden ook verplaatst naar een andere schuur. Bij ons zijn er geen koeien verdronken. Mijn moeder is wel een goede vriendin verloren die is verdronken tijdens deze ramp." De familie Rockx is altijd hecht gebleven. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn een groot geschenk. "Wij mochten altijd veel van onze ouders. Ze houden heel veel van ons en wij van hen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief