Afbeelding
Foto: Politie

Duikers zoeken tevergeefs in Schelderijnkanaal naar Johan van der Heyden

Door: Peter Houtepen Politie

STEENBERGEN - Het scheepvaartverkeer op het Schelderijnkanaal ter hoogte van Steenbergen en Sint Philipsland is vrijdag tijdelijk stilgelegd in verband met een zoekactie naar Johan van der Heyden.

Duikers zijn met een sonarboot te water gegaan in de zoektocht naar de vermiste loodgieter, maar hebben niets aangetroffen. De 56-jarige Van der Heyden vertrok op zondag 2 juni vanuit België met zijn bestelwagen en keerde niet meer terug.

Beloning

Sinds zondagavond 2 juni van dit jaar is niets meer vernomen van de dan 56-jarige Johan van der Heyden uit Lint in België. De politie gaat ervan uit dat hij niet meer leeft, maar ondanks zeven aanhoudingen is nog niet duidelijk wat er precies met hem is gebeurd. Zijn lichaam is nog altijd niet aangetroffen. Vier van de aangehouden personen zitten nog vast. De drie die zijn heengezonden, maar blijven wel verdachte in deze zaak. De Hoofdofficier van Justitie in Breda heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de informatie die tot oplossing leidt.

Spoedklus

Van der Heyden, werkzaam als loodgieter, was op zondagavond 2 juni thuis in Lint toen hij een bericht ontving op zijn telefoon. Het ging om een spoedklus, vertelde hij zijn vrouw, waarna hij met zijn bestelbus vertrok. Uit onderzoek blijkt dat de 56-jarige Belg diezelfde avond in Zoersel is geweest, bij een vrouw met wie hij een relatie had. Die Nederlandse vrouw is één van de verdachten die nu vastzitten. Van der Heyden is sinds die zondagavond niet meer gezien.

Grensovergang

De bestelbus van de loodgieter, een witte Peugeot Boxer, werd op maandag 3 juni gefilmd toen deze vanuit België de Nederlandse grens over ging. Daar bij grensovergang Zandvliet reed enige tijd voor de bus uit een lichtgrijze Volkswagen Polo en achter de bus reed een donkergrijze Volkswagen Fox. De politie heeft allebei deze auto's in verband kunnen brengen met verdachten.

Woonwagenkamp

Die maandag, 3 juni, is de Peugeot Boxer op een woonwagenkamp geweest in Steenbergen. Op woensdag 5 juni is de Boxer verkocht vanaf de Schansdijk in Steenbergen. De koper heeft verklaard dat de laadruimte van de bus helemaal leeg en kaal was, wat betekent dat al het gereedschap van Van der Heyden eruit was gehaald en de houten bekisting verwijderd.

Bloed

De politie weet inmiddels dat de witte bestelbus tussen 3 en 5 juni enige tijd op de J.L. Brooijmansdreef geparkeerd heeft gestaan, ter hoogte van wat men in Steenbergen de Oude Veiling noemt. Er zijn sterke aanwijzingen dat Van der Heyden zich in elk geval een deel van die tijd achter in de bus bevond. In een ander onderzoek stuitte de politie in Den Bosch op 9 juli op de bewuste Peugeot Boxer. Bij sporenonderzoek werd in de laadruimte bloed gevonden dat van Johan van der Heyden bleek te zijn.

Verbrand

Het scenario waarmee de politie het sterkst rekening houdt is dat Van der Heyden om het leven is gebracht en dat zijn lichaam is weggemaakt. Hij is vermoedelijk door geweld gestorven op, of in de directe omgeving van, het woonwagenkamp aan de Westlandse Langeweg. Vermoedelijk is het lichaam van het slachtoffer daarna in stukken gezaagd of gehakt en vervolgens verbrand. De resten zouden daarna zijn vervoerd in een speciekuip – vermoedelijk in de donkergrijze Volkswagen Fox - en gedumpt in het buitengebied van Steenbergen.

Geld

Gaandeweg het onderzoek is geld naar voren gekomen als vermoedelijk motief. De vrouw in Zoersel en personen in haar omgeving waren mogelijk in de veronderstelling dat Van der Heyden vermogend was. Vermoedelijk heeft een aantal van de verdachten de Vlaamse loodgieter onder druk willen zetten om geld af te staan. Van daaruit kan de situatie geëscaleerd zijn toen bleek dat het slachtoffer helemaal niet zo rijk was en dat er bij hem eigenlijk niets te halen viel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief