Komisch gewaagd toneelstuk speelt zich af in een bordeel
Regisseuse Ineke Lindeman met zes Vrolijke Spelers in hun oefenruimte.
Regisseuse Ineke Lindeman met zes Vrolijke Spelers in hun oefenruimte. (Foto: Claudia Koole)

Komisch gewaagd toneelstuk speelt zich af in een bordeel

STEENBERGEN - De Vrolijke Spelers zijn er weer klaar voor. Boerenbont en Rode lampjes is deze keer de titel van hun toneelstuk als vrolijke klucht in drie bedrijven. Lachsalvo's worden beloofd, zelf rode oortjes krijgen misschien ook. De Vrolijke Spelers wagen zich in een bordeel. Wie gaat kijken in Theaterschool Myra Ceti te Steenbergen op vrijdag 17 januari om 19.30 uur, op zaterdag 18 en zondag 19 januari beiden om 13.30 uur, weet hoe het zal aflopen.


Na titels als 'Mijn Duifje', 'Sjonge jonge jonge' en 'Doktertje spelen' kan 'Boerenbont en Rode lampjes' er ook nog bij, bij De Vrolijke Spelers. Regisseuse Ineke Lindeman is er duidelijk over: "Wie van ons mag er nu een kijkje komen nemen in een bordeel? Nooit toch? Een middag onbezorgd lachen. Dat doet een mens goed. Dat is de bedoeling van De Vrolijke Spelers."

Bordeel

Het verhaal zit vol hilarische momenten met zogenaamde misverstanden. Als Hendrik voor zijn schoonmoeder op de vlucht gaat en ergens een kamer huurt, blijkt later dat het een bordeel is. De naïeve boeren jongen Hendrik weet niet wat hem overkomt als hij er stilaan achter komt dat hij in een bordeel is beland. De gesprekken die worden gevoerd door de dames Dolly en Betty, die zich voordoen als fysiotherapeuten, zijn wel heel vreemd met klanten. Het wordt er niet makkelijker op als zijn verloofde Klaartje en zijn schoonmoeder zijn verblijfplaats weten te achterhalen en er ook een kamer huren. Dan gaat bijna het hek van de dam als moeilijke situaties zich opstapelen.

Lachsalvo's

Dat het stuk vol hilarische momenten zit, is duidelijk. De Vrolijke Spelers lachen zelf ook wat af tijdens hun repetities. Ineke Lindeman: "Leuke momenten zijn bij ons eigenlijk de bloopers. Dat kunnen we ons tijdens de echte uitvoeringen niet permitteren natuurlijk. Maar goed, als het dan toch gebeurt levert het nog grotere lachsalvo's op bij het publiek." Zo'n toneelstuk wordt tevoren gelezen door een leescommissie. "Die bestaat bij ons uit vier personen", legt Ineke uit.

Decor

"In het toneelseizoen, dat loopt van november tot en met maart, zoeken we een blijspel uit bij toneeluitgeverijen. Uiteindelijk wordt de keuze bepaald door de regisseur. Er wordt dan beslist of het stuk te spelen is qua inhoud, met de hoeveelheid spelers, of het geschikte rollen zijn en of de decorbouw te realiseren is. Wij bouwen zelf ons decor en nemen dit mee in aanhangwagens als we op tournee gaan."

Decorbouwers

Regisseuse Ineke Lindeman doet het werk zo'n zeven jaar en heeft zelf zo'n 21 jaar toneelervaring als speelster. "Toen Gerard Hertogh in 2012 ermee stopte, heeft hij mij gevraagd om zijn taak over te nemen. Dat heb ik met alle plezier gedaan en dat doe ik tot op heden nog steeds." Een stuk regisseren verveelt niet gauw volgens Lindeman. De humor en het plezier bij De Vrolijke Spelers blijft een belangrijke drive. Het is een gezellige club. Mensen die zich willen aansluiten bij deze toneelgroep, zijn heel welkom. Niet alleen spelers, maar ook decorbouwers mogen zich melden via devrolijkespelers@live.nl of bellen met de regisseuse op 06-52691018.

Rolverdeling

"Het is als regisseuse heel uitdagend om het karakter van de ware persoon zo te veranderen dat hij of zij een totaal ander personage is op het podium. De spelers werken daar aan mee en ik ben hier heel trots op." De rolverdeling in het stuk Boerenbont en Rode lampjes, geschreven door Carl Slotboom, is als volgt. De naïeve boerenjongen Hendrik wordt gespeeld door Harry Augustijn, zijn verloofde Klaartje door Ineke Lindeman, zijn schoonmoeder door Corrie Blommerde. De prostituees Betty en Dolly worden vertolkt door Fien Cools en Ria Uytdewilligen en diens mannelijke klanten door Cees Rens en Henk Meeuwissen. Wim Hasselmeijer, Jan Nuyten, Adrie Snepvangers en Leo Vos horen bij geluids- en decortechnici. Souffleurs zijn Nelly Verkaart en Jan Voorbraak.

Kaarten voor de toneeluitvoeringen kosten € 7,00 en zijn telefonisch te reserveren bij Corrie Blommerde op 0167-563582 en bij Fien Cools op 0167-561327.

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief