Burgemeester Ruud van den Belt vol optimisme over toekomst
Burgemeester Ruud van den Belt brengt een toast uit op het nieuwe jaar.
Burgemeester Ruud van den Belt brengt een toast uit op het nieuwe jaar. (Foto: Will Rombouts)

Burgemeester Ruud van den Belt vol optimisme over toekomst

STEENBERGEN - Vertrouwen. Dat was het thema dat centraal stond in de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ruud van den Belt tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Steenbergen afgelopen maandag. In het gemeentehuis blikte hij uitgebreid terug op de voorbije jaargang en liet hij zich vol optimisme uit over de toekomst.


DOOR ADDO SPRANGERS

"Hoe die toekomst eruit gaat zien, weet natuurlijk niemand", zo kan hij zijn toehoorders bij zijn openingswoord meteen al meegeven. Wat dat betreft zou een glazen bol volgens de burgemeester wel eens handig zijn. Veel uitdagender noemt hij echter het je zo goed mogelijk op de toekomst bereiden. En daarmee was meteen het bruggetje gemaakt naar de toekomstvisie waar het afgelopen jaar door de Gemeente Steenbergen aan is gewerkt, een klus die ook dit jaar een vervolg krijgt.

Liberation Tour

"Om nu - in het heden - onze weg naar de toekomst te kunnen bepalen, moeten we ons verleden kennen", aldus burgemeester Ruud van den Belt. "Weten waar we vandaan komen". Verwijzend naar de rijke historie van de gemeente Steenbergen, memoreert hij de bijzondere momenten van het voorbije jaar. De tijdscapsules die zijn begraven bij respectievelijk Fort Henricus en het Bevrijdingsmonument op het Kerkplein bijvoorbeeld. Net als de herdenking en de viering van 75 jaar vrijheid, met als hoogtepunt de Liberation Tour die door Dinteloord, Steenbergen en Welberg trok en, naar zijn zeggen, 'het gevoel van november 1944 liet herleven'. Lovende woorden zijn er eveneens voor het bevrijdingsconcert, de herdenkingen in Dinteloord en op Welberg en het bijbehorende grote bevrijdingsfestival.

Koningin Màxima

En zo passeren meer bijzonder momenten de revue, zoals de heropening van Fort Henricus, met een grandioze open dag van de West Brabantse Waterlinie. De viering van 175 jaar Volharding Steenbergen, dat zelfs een Koninklijke Erepenning in ontvangst mocht nemen. De dertien inwoners van de gemeente Steenbergen die tijdens de Lintjesregen werden gedecoreerd. De toekenning van de Eerepenning der Gemeente Steenbergen en daarmee het ereburgerschap aan respectievelijk Jan Gorissen en Angelo Somers. Het gouden jubileum van de Kleine Tour. De realisatie van het Sint Jorispad in Kruisland. De verhuizing van het standbeeld van Merijntje in Nieuw-Vossemeer. En als onmiskenbaar hoogtepunt het bezoek van Koningin Màxima, ter gelegenheid van de officiële opening van het Hof van Nassau.

750 jaar Steenbergen

Vooruitkijken doet burgemeester Ruud van den Belt ook. Naar de viering van 750 jaar Steenbergen én (sinds de herindeling) 25 jaar gemeente Steenbergen in 2022. "De viering van deze jubilea is géén ver van m'n bed-show meer", zo maakt hij duidelijk. "Intern zijn we daarom al met de eerste voorbereidingen gestart. En extern hebben we inmiddels de samenwerking gezocht voor de totstandkoming van een groots jubileumboek". Een evenement om ook weer naar uit te kijken is volgens de burgemeester de Koos Moerenhout Classic, welke dit jaar zijn tiende editie gaat beleven. Nog meer wielerspektakel mag worden verwacht op zondag 16 augustus bij de doorkomst van de Vuelta.

Nieuwe thema

Hierna komt burgemeester Ruud van den Belt weer even terug op het fenomeen vertrouwen. "Want als we vanuit ons onderlinge vertrouwen, samen de juiste keuzes maken en de kansen pakken die zich voordoen, worden we als vanzelf nóg trotser op onze gemeenschap en alles wat daar te beleven valt op het gebied van wonen, werken en recreëren. Vertrouwen is dan ook 'het nieuwe thema' voor dit jaar 2020, waaraan we zojuist begonnen zijn", stelt hij.

Verschillen overbruggen

Om er nuchter aan toe te voegen dat vertrouwen ook slechts een heel dun lijntje is, dat met één 'verkeerde' opmerking in een appje verbroken kan worden. "Zie het dan maar weer eens te herstellen en het vertrouwen terug te winnen. Hierbij komen vaak verschillen van inzicht aan de orde, maar die zijn er nu juist om te overbruggen. Want de één wil links om, de ander rechtsom en nummer drie wil door het midden… Als we uiteindelijk allemaal hetzelfde beeld voor ogen hebben en in goed vertrouwen met elkaar aan de slag gaan, komt het goed. Je moet elkaar daarbij om te beginnen dúrven vertrouwen. Laten we onze toekomst tegemoet treden, in de geest van Sint-Joris. Niet bang zijn voor de draak of beren op onze weg".

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief