OV en ouderenzorg blijven een uitdaging
Wethouder Esther Prent met beleidsmedewerker Martin Meulblok tijdens de presentatie van het leefbaarheidsonderzoek.
Wethouder Esther Prent met beleidsmedewerker Martin Meulblok tijdens de presentatie van het leefbaarheidsonderzoek. (Foto: Claudia Koole)

OV en ouderenzorg blijven een uitdaging

STEENBERGEN - RIGO Research en Advies heeft in opdracht van gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Tholen en de woningcorporaties Stadlander, Woningstichting Woensdrecht en Woonkwartier een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd via de leefbaarheidsmonitor LEMON. Gemeente Steenbergen komt tot een overwegend positieve beoordeling, doch er zijn grote verschillen tussen kernen op het gebied van Openbaar Vervoer, zorgvoorzieningen en dorpshuizen.


De kern Steenbergen blinkt uit op landelijk gebied met het Hof van Nassau als verpleeghuis dat genomineerd werd voor de prestigieuze architectuurprijs Zorggebouw van het Jaar 2019. Zelfs een Chinese delegatie bezocht het verpleeghuis medio 2019 die de technologie bestudeerde om mensen met dementie maximale bewegingsvrijheid te bieden. De opening werd koninklijk bijgestaan door Koningin Máxima eerder in voornoemd jaar. Zo'n zorgvoorziening is geheel niet aan de orde in de kern Kruisland, zo blijkt uit het leefbaarheidsonderzoek. Kruislanders op leeftijd hebben het nakijken waar de zorgvoorziening is verdwenen toen de ouderensoos werd gesloopt en Stichting Groenhuysen verdween.

Ouderenzorg

Het contrast is groot binnen gemeente Steenbergen. In de ene kern worden ouderen voorzien van de modernste snufjes die nationaal veel aandacht krijgen en in een andere kern moeten ouderen het zowat zelf zien op te lossen. De autonome functie voor ouderenzorg is in de kern Kruisland op gang gekomen met onder andere 'Wat de pot schaft', een initiatief van KBO Kruisland en inwoonster Jo Wezenbeek. "De gemeente blijft initiatieven ondersteunen", geeft wethouder Prent aan. "Het is belangrijk dat ouderen in de eigen kern kunnen blijven wonen."

OV

Een ander verschil is te zien bij de voorziening Openbaar Vervoer. "Het OV blijft een aandachtspunt", vertelt beleidsmedewerker Martin Meulblok. "We gaan er op een andere manier mee om. Samen met de regio en provincie gaan we naar een nieuwe systematiek Openbaar Vervoer. Dat is ruimer dan de standaard bus. We houden rekening met bedrijventerreinen. Ons uitgangspunt zijn de kleinere kernen. Het is een andere manier die hiervoor wordt aangewend. Dinteloord en Steenbergen gaan goed hierin, maar de kleine kernen scoren juist helemaal niet goed." Gemeente Steenbergen zal voor verbetering van Openbaar Vervoer haar kennis uit de omgeving halen. Hiermee wordt bedoeld dat zowel burgers als dorpsraden erbij betrokken worden.

Overlast

Op verschillende terreinen zijn hogere scores aangetroffen in vergelijking met onderzoeken uit het verleden. Zo wordt er ietwat minder overlast ervaren. Was het cijfer hiervoor in het vorige onderzoek een 6,6. Nu is dit opgetrokken naar een 7. "Het is op drie punten verbeterd", laat Martin Meulblok weten. "Dat geldt voor vervuiling, activiteiten en personen. Met name het beleid bij evenementen is veranderd. Er is strenger gehandhaafd, bijvoorbeeld bij de evenementenvergunningen, en hier is een verschil te merken."

Dorpshuizen

Prent: "Nieuwe visies voor De Heen zijn nodig. We gaan het dit jaar oppakken samen met de inwoners van De Heen, ook om wat energie terug te brengen in deze kern." Daarentegen komt kern Welberg erg goed naar voren uit het leefbaarheidsonderzoek. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het nieuwe Centrumplan en de renovatie van het dorpshuis De Vaert", laat de wethouder weten. Het verenigingsleven in Steenbergen via 't Cromwiel is sterk veranderd. "Dat is eerder versnipperd in vergelijking met de kern Kruisland", vertelt Prent. "In Siemburg is het verenigingsleven samen, maar in 't Cromwiel is dat anders geworden. Dit komt waarschijnlijk omdat we als gemeente ervoor hebben gekozen om 't Cromwiel te laten exploiteren en commercieel te maken." Om alle kernen op één lijn te krijgen, is een grote uitdaging op het gebied van OV en ouderenzorg. "We moeten ons best gaan doen als gemeente. Het is aan ons de taak om dit te gaan laten zien aan de inwoners."

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief