Haringvlietbrug gaat om half vier niet meer open
De opening van Haringvlietbrug zorgt voor lange files. FOTO ANDREW BALCOMBE
De opening van Haringvlietbrug zorgt voor lange files. FOTO ANDREW BALCOMBE (Foto: )

Haringvlietbrug gaat om half vier niet meer open

WILLEMSTAD - De Haringvlietbrug tussen Willemstad en Numansdorp gaat om 15.30 uur niet meer open. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten. Meerdere partijen hadden bij het Rijk aangedrongen op andere openingstijden, omdat de brugopening voor enorme files zorgt op de A29.


Verkeer op de snelweg staat soms wel vijftien minuten stil, voordat de brug opengaat. Meerdere gemeenten uit Zuid-Holland en West-Brabant hadden aandacht gevraagd voor het probleem. Op deze manier zou het aantal files verminderen. De Haringvlietbrug verbindt de provincie Noord-Brabant met de Hoeksche Waard in Zuid-Holland en het eiland Goeree-Overflakkee. In het vaarseizoen gaat de brug van april tot eind oktober zo'n negen keer per dag open. Een aantal van die openingstijden schuurt dicht aan tegen de spitstijden in de ochtend en in de middag.

Belachelijk

De brug gaat zo vaak open voor recreanten op een plezierboot. Fractievoorzitter Anton de Man van VVD Hoeksche Waard vindt het belachelijk dat automobilisten in de file staan om een paar bootjes door te laten. Hij wees erop dat de brugopeningen een gigantische filedruk veroorzaken. Verkeer komt zelfs bij de Heinenoordtunnel al stil te staan. Hoeksche Waard was één van de eerste gemeenten die bij minister Van Nieuwenhuizen aandrong op een ander openingsregime.

Onderzoek

Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar de bediening van de bruggen en de effecten van de brugopeningen op het verkeer. Daaruit blijkt dat er behoefte is aan een vereenvoudiging van het regime. Files blijken inderdaad vooral te ontstaan tussen 15.30 en 15.45 uur. "Typerend voor dit tijdstip zijn verkeersonveilige schokgolven in het verkeer met plotseling langzaam rijdend of stilstaand verkeer. Deze schokgolven hebben dusdanig effect dat de dagelijkse file eerder optreedt op de locaties Vaanplein en Oud-Beijerland", meldt Van Nieuwenhuizen. Kapiteins en exploitanten van waterrecreatiebedrijven zijn tegen het schrappen van de brugopening van 15.30 uur. Zij voelen zich daardoor beperkt op het water.

Beslissingen

Inmiddels heeft minister Van Nieuwenhuizen een aantal wijzigingen doorgevoerd om de filedruk op de A29 te verminderen. Zij wil ook de waterrecreatiesector tegemoet komen. Dat gebeurt door een extra reguliere brugopening om 18.00 uur aan het einde van de spits toe te voegen gedurende één jaar. In weekenden en op feestdagen gaat de Haringvlietbrug om 17.00 uur open. Ook komen er in de winter twee mogelijkheden voor een brugopening op zaterdag en zondag. De maatregelen gelden als proef voor een jaar. Rijkswaterstaat zorgt voor de monitoring. Als de regeling succesvol blijkt, volgt een definitieve invoering.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief