Oud-molenaar Lodi Baauw kijkt naar de glassculptuur, samen met zijn vrouw, die hij van wethouders Baartmans kreeg.
Oud-molenaar Lodi Baauw kijkt naar de glassculptuur, samen met zijn vrouw, die hij van wethouders Baartmans kreeg. Foto: Claudia Koole

Molenaar Lodi Baauw stopt na 60 jaar en heeft een eigen verhaal

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De twee molens van Steenbergen zijn De Vos in De Heen en Assumburg in Nieuw-Vossemeer. Lodi Baauw (72) is een bekende molenaar binnen de grenzen van Steenbergen. Na zo'n 60 jaar werk als molenaar vertrekt hij. Hij is dankbaar voor het voortzetten van het molenaarswerk door de vrijwilligers Jan-Willem van Beers, Ger van Dijk en Luciën van Loon aangezien deze ambacht langzamerhand dreigt te verdwijnen.

Vanaf de jaren '60 ging Lodi Baauw al mee in het molenaarsvak van zijn vader die molenaar van De Heensche Molen was. Zijn vader was het overigens niet eens met het feit dat Lodi molenaar zou worden. "Nee, dat wilde hij niet", vertelt Lodi Baauw. "Je kunt er geen boterham mee verdienen, zei hij dan. Mijn vader had een molenaarsbedrijfje, maar een vetpot was het niet. Als 14-jarige draaide ik mee bij het malen via de molen."

Ambachten

Klassieke molens worden steeds zeldzamer. Ze behoren inmiddels tot industrieel materieel erfgoed. Vandaag de dag zijn er meer elektrische windmolens te zien dan de klassieke uitvoeringen van vroeger. Baauw: "In Nederland zijn er nog maar zo'n 1000 molens, per provincie zo'n 110 stuks. Drenthe heeft er bijvoorbeeld maar 40. Het is belangrijk om dit in stand te houden. Als kleine molenaar kun je niet overleven. Mensen willen niet veel betalen. Het moet goedkoop. Dat is met alle kleine bedrijven zo. Kijk maar naar bakkers, melkboeren of kruideniers. Deze ambachten zijn er over 20 jaar niet meer. Dankzij vrijwilligers wordt het molenaarschap in stand gehouden."

Molenaar

Een extra molenaar is gewenst voor de molens binnen gemeente Steenbergen. "Als molenaar ben je niet alleen meel aan het malen. Je moet ook technisch zijn aangelegd", legt Ger van Dijk uit. "Molenaars zijn techneuten. We vullen elkaar aan. Daarbij is het voornaam om met twee man aanwezig te zijn in een molen. Je moet ook rekening houden met de tandwielen waar je doorheen loopt met mensen. De draaiende wieken zijn nog altijd gevaarlijk in de praktijk. Als we mensen rondleiden moeten we extra opletten. Het gebeurt weleens bij andere molens dat mensen gewoon door een afzetlint heengaan. Dan denken ze, ik kan er wel even langs, maar dan kan het goed fout gaan." De nieuwe molenaar met technisch inzicht krijgt een speciale opleiding aangeboden en een onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen zich melden via ger.nl@hotmail.com.

Molenaarsbloed

"Je staat er niet zo bij stil", vertelt Ger van Dijk. "Maar alle weersomstandigheden moeten langskomen bij een molenaar. De zeilen mogen bijvoorbeeld niet bevriezen, want dan kunnen ze niet meer opgerold worden. Ook worden er verschillende molens bezocht in het land. Het is een brede opleiding." Lodi Baauw groeide op met molens en kreeg er uiteindelijk via het werk toch mee te maken. Het molenaarsbloed is altijd gebleven. Van wethouder Baartmans kreeg hij een glassculptuur met daarin, zeer toepasselijk, een molen voor thuis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief