De kerstboomverbranding met veel houtstook en -rook bleef uit bij Brandweer Kruisland begin 2020 om diverse redenen.
De kerstboomverbranding met veel houtstook en -rook bleef uit bij Brandweer Kruisland begin 2020 om diverse redenen. Foto: Claudia Koole - archieffoto

Stookalert RIVM niet van kracht binnen Steenbergen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Eind 2019 voerde het RIVM een stookalert door waar gemeenten zich voor kunnen aanmelden. Gemeente Steenbergen heeft dit (nog) niet gedaan en neemt het niet mee in de communicatie naar inwoners. Een opmerkelijke ontwikkeling gelet op de landelijke actualiteit om CO2-uitstoot te verminderen naar 49% in 2030 ten opzichte van 1990 en de energietransitie waaraan iedere gemeente zich dient te houden. Houtstook en -rook binnen wijken en woongebieden blijkt een blinde vlek op CO2 gebied binnen de overheid.

In maart 2020 wordt op snelwegen het 100 kilometer per uur beleid ingevoerd voor reductie van CO2- (broeikasgas dat de aarde verhit) en fijnstofuitstoot (micro deeltjes die doordringen in longen). Tegelijkertijd moeten burgers van het gas af volgens de energietransitie die wordt doorgevoerd door gemeenten en moeten andere vormen van verwarming worden aangelegd. Beleid voor houtstook en -rook in wijken en woongebieden wordt hierbij niet meegenomen. De Volkspartij binnen gemeente Steenbergen is duidelijk hierover. Ger de Neve: "Zolang het landelijk en wettelijk niet is geregeld, staat de Volkspartij het gebruik van onder andere open haard, barbecues en vuurkorven gewoon toe."

Luchtkwaliteit

Een woordvoerder van gemeente Steenbergen laat weten: "De discussie over de verbranding van hout(afval) en duurzaamheid volgen wij als gemeente." Experts trekken daarbij al langer aan de bel. Professor Lars Hein van Wageningen University & Research in een ander medium: "Als de wind zo staat dat de rook van een houtkachel richting jou staat, dan is de luchtkwaliteit te vergelijken met zeven ronkende vrachtwagens in de achtertuin."

Voorkomen

Het Stookalert van het RIVM moet de bewustwording van houtstook en -rook gaan vergroten binnen de samenleving. Hier zijn gemeenten voor nodig die zich in eerste instantie inschrijven voor de nieuwsbrief van het RIVM. "We zijn dit stookseizoen begonnen met een testjaar", laat Coen Berends als persvoorlichter weten. "Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen."

Schadelijker

Uit onderzoek blijkt dat de fijnstofemissie door houtstook de fijnstofemissie van het verkeer al voorbij is. Men zou beter naast een snelweg kunnen slapen dan in een wijk met houtrook. Vier uur een houtkachel laten branden, zorgt voor evenveel fijnstof als een auto die van Brussel naar Wenen rijdt. Houtrook is daarbij 12 maal schadelijker dan sigarettenrook. Berends: "Het is dezelfde discussie als met sigaretten en vuurwerk." Stookwijzer.nu kan worden geraadpleegd om hout te stoken. Deskundigheid van kachelbedrijven over de juiste aanleg van houtkachels is onmisbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief