Een overvolle raadzaal bij de Informatiemarkt Energie en Ruimte in Steenbergen.
Een overvolle raadzaal bij de Informatiemarkt Energie en Ruimte in Steenbergen. Foto: Claudia Koole

Energie en ruimte met een focus op de zon

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De raadzaal van gemeente Steenbergen zat vol tijdens de beeldvormende vergadering over energie en ruimte. Na de uitleg van Rho adviseur voor leefruimte Jeroen van Broekhoven bleven er nog veel vragen over. Kritiek was er met name over de inspraakperiode die niet genoeg bekend was bij de aanwezigen. De energievraag van de toekomst gaat bepalen welke energiemix er wordt aangeboden.

"Dat gas gaat eraf", laat Van Broekhoven met overtuiging weten. "Er zijn alternatieven die worden onderzocht momenteel. Zoals industriële restwarmte, warmte uit de bodem, de transitiewarmte wordt onderzocht. Maar de vraag blijft: Wat hebben we nodig?" Die hamvraag blijkt erg ingewikkeld toen de aanwezigen zelf aan het woord kwamen.

Samen

"In de glastuinbouw zijn grote fossiele brandstofverbruikers. Hoe werkt dit door?", vraagt Jan Veraart zich af. Een antwoord krijgt hij niet. Het is nog niet bekend. Een andere vraag over de verhouding tussen particulieren en bedrijven vangt eveneens bot. "Hier ligt een andere opgave", laat Van Broekhoven weten. "Maar één ding is zeker: We moeten het samen doen!" Paul Hagens van Suiker Unie laat weten een sigarendoos berekening te hebben gemaakt. Hij zegt: "Als wij onze ketels uitzetten op zonne-energie, hebben we zo'n 140 hectare nodig."

Zonneladder

Toch is het de zon die in de Zonneladder centraal staat. Het is een ladder met mogelijkheden die toegepast wordt op verschillende plekken en manieren binnen gemeentegrenzen. "De eerste ladder die benut wordt, is de zon op het dak. Dit is dichterbij en heeft de minste invloed op het landschap, maar niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. De tweede treede is ook nog niet voldoende om de hele gemeente te voorzien van energie. Dit is het combineren van zon en windturbine." De Zonneladder gaat verder over naar het buitengebied met kleinschalige zonnevelden in dorpen en kernen die samen voor een energievoorziening gaan zorgen.

Natuurontwikkeling

"Zo'n Zonneladder wordt ingezet met het idee van biodiversiteit", gaat Jeroen van Broekhoven verder. "Als het er staat, gebeurt er verder niks. Dat is gunstig voor dieren. Provincie Noord-Brabant geeft aan dat een bijdrage aan natuurontwikkeling belangrijk is om goed natuurgebied over te houden. In Engeland houden ze schapen tussen de zonnevelden. Die houden meteen het gras bij." Maar gemeente Steenbergen heeft verschillende gebieden en gronden. Niet overal kan de Zonneladder worden toegepast. Bovendien wordt heel het gebied benut van slikken tot het Kreekgebied en van een besloten gebied naar een ecologische verbindingszone.

Elektrolyse

Ad Theuns heeft hier een opmerking over: "Het is wellicht verstandig om de juiste proporties aan te brengen", laat hij weten. "Je hoort steeds héél Steenbergen, maar in de praktijk betreft het een paar promille." Andere opties worden aangedragen door aanwezigen. Theo van Es: "Is hier al aan gedacht? Aan elektrolyse waarbij elektrische energie wordt opgewekt door zoet en zout water in contact te brengen met elkaar? Dit wordt ook wel blue energy genoemd." Het wordt beaamd dat deze methode werkt, maar de voorlichter van Rho Adviseurs weet niet of het beschikbaar is en het zou nog te vroeg zijn om dit in de visie mee te nemen. Deze blauwe energie die afkomstig is uit osmose wordt reeds toegepast bij de Afsluitdijk.

Moeilijk

Landschapsarchitect Esther Kruit vraagt zich af waarom de koppelkansen niet worden benut in relatie tot de klimaatopgave. En oud raadslid Anja van Wouw vindt het een enorme veelomvattende problematiek die we niet zouden kunnen behappen. "Wij zijn Klein Duimpje", roept ze door de raadszaal. "De inwoners zijn altijd te laat. De burger is nog lang niet bij." Agrariër Antonissen vindt het ook niet heel erg realistisch: "Het is een te moeilijke doelstelling. De lat wordt te hoog gelegd. Zijn we onszelf niet voor de gek aan het houden?"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief