BC DEEN bij De Efteling wagen met Anna-Lena (9), Kylian (7) en Matthijs (11 maanden) uit De Heen.
BC DEEN bij De Efteling wagen met Anna-Lena (9), Kylian (7) en Matthijs (11 maanden) uit De Heen. Foto: Claudia Koole

De Leutige Flodder brengt dit jaar De Efteling in Strienedurpke

Door: Claudia Koole Algemeen

Carnaval zal in het kleinste dorp van Steenbergen over vijf jaar niet anders zijn volgens de organisatie.

STRIENEDURPKE/DE HEEN - Strienedurpke hoort bij Strienestad en ze hebben samen hetzelfde gevolg en jeugdgevolg. Toch blinken ze uit met een eigen optocht. Dit jaar bouwt BC DEEN aan een wagen van De Efteling in een eigen loods waar ze nog maar een aantal maanden gebruik van maken.

"Ik denk dat Strienedurpke opvalt door de grootte van de optocht en het carnavalsfeest dat jaarlijks door veel carnavalvierders wordt bezocht", vertelt Anuschka van der Wulp. "Wij maken reclame in De Leutige Flodder en bezorgen flyers in het dorp." Bewoners worden zo op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op een rk-feest waar weinig van terug te zien is in Strienedurpke. "Nee, daar doen we niks meer aan."

Wagen

De carnavalsvieringen en optochten verlopen jaarlijks rustig, laat Van der Wulp weten. "Wij zijn daar erg trots op. Onze optocht wordt door veel mensen bezocht." Bij BC DEEN is het thema dit jaar De Efteling. Coby van der Zande: "Je komt van alles op de wagen tegen. Je ziet Pardoes, de Sprookjesboom, Joris en de draak zijn ook te zien, de Pagode die echt de lucht in gaat en er is een groep die als paddenstoelen meelopen." Deze bouwclub bestaat uit 12 leden en drie kinderen.

Kindercarnaval

Als de optocht in Strienedurpke voorbij is gaan ze mee in andere optochten in Lepelstraat, Standdaarbuiten, Oudenbosch, Heerle, Steenbergen en als laatst op 25 april in Woensdrecht. Veel verandering zal volgens Anuschka van der Wulp niet te zien zijn op carnavalsgebied de komende jaren: "Het is al vele jaren hetzelfde. Dat zal over vijf jaar niet anders zijn. Om de jongste generatie iets over carnaval mee te geven, vieren wij elk jaar op zaterdag de optocht Kindercarnaval in De Stelle."

Hulp

Een jaar eerder waren nog meer vrijwilligers nodig als verkeersregelaars. De regels hieromtrent waren veranderd en er moest strenger worden gecontroleerd. Hulp is er snel in het Strienedurpke. Van der Wulp: "Gelukkig worden wij elk jaar door verschillende andere mensen ondersteund bij het bezorgen van de carnavalskrant en de collecte. Ook hebben we veel hulp bij het opbouwen van de steiger voor de sleuteloverdracht en het geluid."

Uitnodiging

Het dorp met nog geen 1000 inwoners is snel gevuld en wordt nog steeds serieus genomen aangezien zo'n tiental wagens deelnemen aan de optocht door de straten. Sinds een aantal jaren, vanaf 2015, is de kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming beschikbaar gesteld voor de inwoners door Van Trier. Hoewel het rooms-katholieke deel niet meer aanwezig is, mag de saamhorigheid gevierd worden op verschillende manieren door het jaar heen. Wie nieuwsgierig is naar de grote optochten door de smalle straten van Strienedurpke, kan gaan kijken op zondag 16 februari om 14.11 uur. Dan kan in een ander deel van Brabant de sfeer van De Efteling worden geproefd. "Kom onze optocht bezichtingen", klinkt de uitnodiging.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief