In hartje winter denken bomen aan de Gastelseweg in Kruisland met de lente te maken te hebben vanwege de hoge temperaturen.
In hartje winter denken bomen aan de Gastelseweg in Kruisland met de lente te maken te hebben vanwege de hoge temperaturen. Foto: Claudia Koole

Toezegging meer hagen en bomen sluit aan op plan provincie

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De bloesems schieten uit de bomen. Krokussen uit de grond. Het is hartje winter, maar de natuur bereidt zich in rap tempo voor op een lenteperiode. Januari 2020 brak een warmterecord. De burger zit met een energietransitie in de maag en het provinciebestuur heeft besloten om 40 miljoen bomen te gaan planten waarvan 5000 hectare in stedelijk gebied, langs snelwegen en nabij natuurgebieden komt. Het natuurbeleid schreeuwt om aandacht en een toezegging van gemeente Steenbergen wordt wellicht bewaarheid.

Wat de wereld aangaat op klimaatgebied, geldt ook landelijk en uiteindelijk regionaal en lokaal. Niemand komt eronder uit. Iedereen is erbij betrokken. Dat realiseert politiek Steenbergen zich ook. "Over het algemeen zie je dat de temperaturen de laatste decennia stijgen. 2019 was een warm jaar en januari 2020 brak wederom een record", vertelt Jan Veraart van Gewoon Lokaal! De warmste 31 januari ooit werd dit jaar gemeten op het KNMI station. "Het is een winter van niks en schaatsen op natuurijs in Steenbergen wordt steeds zeldzamer."

Respect

Natuurmonumenten houdt het eveneens bezig. Niet alleen bomen en planten zijn niet met een koude winter bezig, ook dieren passen zich aan aan klimaatverandering. Eefje Nuijten, Boswachter Communicatie en Beleven: "Houd er rekening mee dat, ook in de eigen omgeving zoals de tuin, vogels, insecten en zoogdieren al druk bezig kunnen zijn met baltsen, nesten bouwen of zelfs al broeden." Het is voornaam deze natuur niet te verstoren. "Zoals in elk seizoen, respecteer de natuur", vertelt de boswachter bij Natuurmonumenten. "Houd voldoende afstand en geniet van alle mooie klanken, voorstellingen, de geuren, kleuren en de bloei."

Mammoetoperatie

Jan Veraart waarschuwt voor een tweeledige ontwikkeling. "Gek genoeg kan die opwarming ervoor zorgen dat de energietransitie op langere termijn makkelijker en goedkoper wordt dan we nu misschien denken. We kunnen onze woningen namelijk verwarmen met minder energie waarbij stookkosten in de winter tientallen euro's lager zullen zijn. Maar door de opwarming wordt het tegelijkertijd duidelijk dat de energietransitie met de dag noodzakelijker wordt." Dat een zuinigheid moet worden toegepast op groen, op bomen en bossen die dienen te worden uitgebreid, wordt steeds duidelijker met een noodzaak. Provincie Noord-Brabant heeft inmiddels een meerjarenplan vastgesteld om 40 miljoen bomen te gaan planten. Het wordt een mammoetoperatie genoemd waarin gemeente Steenbergen mogelijk mee zal gaan gelet op een eerdere toezegging.

Vogels

"Vorig jaar heeft het college bij de bespreking Perspectiefnota op verzoek van Gewoon Lokaal! toegezegd om meer hagen en bomen langs wegen te gaan aanplanten. We hebben hierbij als voorbeeld genoemd De Linie en de Molenweg met beide parallelwegen naast de A4, nabij Steenbergen en tussen Steenbergen en Dinteloord. Door bomen naast wegen te planten kunnen vogels gedwongen worden op een hoger niveau over de wegen te vliegen. Dit kan leiden tot minder botsingen met het verkeer op de weg. Maar bomen hebben uiteraard nog meer positieve kwaliteiten en functies."

Tijd

Het is niet vreemd dat er wordt gelinkt aan het provinciaal beleid. Het is bekend dat 5000 hectare aan nieuwe bomen moet komen in stedelijk gebied en langs snelwegen. Nabij natuurgebieden worden tevens nieuwe bomen geplant. De mammoetoperatie van de provincie moet ervoor zorgen dat meer CO2 gebonden wordt en fijnstof opgenomen wordt waarbij het leefklimaat wordt vergroot en biodiversiteit wordt versterkt in bosgebieden. Veraart: "De gemeente gaat meer aandacht besteden aan het behoud van deze biodiversiteit met uitbreiding van de natuur en natuurwaarden. Er komen ecologisch beheerde bermen en er wordt ingezet op ecologische verbindingszones. De opwarming lijkt heel snel te gaan. Het is de vraag of de natuur de tijd krijgt om zich aan te passen. Dit is twijfelachtig."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief