De poppenkastvoorstelling in carnavalsferen voor smakelijke verhalen door Prinses Lieske en Naranja.
De poppenkastvoorstelling in carnavalsferen voor smakelijke verhalen door Prinses Lieske en Naranja. Foto: Stichting Karnaval Steenbergen

Drie weken leut voor Bietboeren en Meerminnen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Strienestad valt op met het aantal deelnemende kinderen aan onder meer het Snorrekusbal met de verkiezing voor een nieuw jeugdgevolg. De opkomst is ongekend hoog volgens de organisatie Stichting Karnaval Steenbergen. Prins Strienius V, nar Boowke, de Deftige Flodder, de Mussekoning en Jan Oorlog zorgen voor andere hoogtepunt tijdens het aankomende carnavalsfeest waarbij de Gummaruskerk een belangrijke plaats heeft.

Normaliter duurt een carnavalsperiode zo'n vijf dagen waarbij vrijdag een startsignaal is voor het feest en op dinsdagavond een verbranding plaatsvindt om vervolgens de volgende ochtend in een rooms-katholieke kerk een askruisje te gaan halen. Tijden veranderen. De kerk verdwijnt langzamerhand, maar het feest gaat door. "Vanaf het eerste weekend in februari zullen de Prins, nar en driemanschap samen met het jeugdgevolg alle Bietboeren en Meerminnen voorgaan in drie weken leut die zullen gaan volgen", vertelt Marloes Vos van Stichting Karnaval Steenbergen.

Karnevalsmis

Strienestad kent hierbij veel vrijwilligers. Stichting Karnaval Steenbergen telt zo'n 50 medewerkers. "Samen met de dweilbandjes, bouwclubs en andere vrijwilligers, die het carnaval een warm hart toedragen, is een programma samengesteld waarbij het carnavalshart bij jong en oud sneller gaat kloppen." De kerk is niet helemaal uit het zicht verdwenen bij het van origine katholieke feest. "Nee", laat Vos weten. "Een van de hoogtepunten van Richard Krijnen als voorzitter van de stichting, is de karnevalsmis. Op zondag 23 februari om 11.11 uur begint in de Gummaruskerk deze karnevalsmis. Het is een uniek moment om stil te staan bij alles wat de hedendaagse wereld ons te bieden heeft. 't Bietboere & Meerminnekoor zorgt ervoor, samen met begeleiding van De Zondagmorrege Blaozers, dat er een speciale sfeer ontstaat waarbij verbroedering centraal staat."

Kanjerbal

Een ander hoogtepunt dat wordt genoemd, is het kanjerbal. Marloes Vos: "Het kanjerbal is een carnavalsbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is echt uniek in de regio. Dit bal wordt op woensdag 19 februari gehouden en begint om 14.00 uur bij de Keuning. De kanjers uit de omringende kernen en gemeenten die komen naar deze middag, worden getrakteerd op een leutige middag waarbij ook een regionale artiest zijn opwachting zal maken." Strienestad besteedt veel aandacht aan de jonge carnavalvierders.

Carnavals-cd

"Wij beseffen als carnavalsstichting dat de stelling 'de jeugd heeft de toekomst' ook van toepassing is op de viering van carnaval", laat Vos weten. "De stichting heeft volop activiteiten opgenomen in het programma speciaal gericht op de jongere Bietboerkes en Meerminnekes. Na het enorme succes van vorig jaar is ook dit jaar weer de peuter- en kleutervoorstelling opgenomen in het programma." Inmiddels zijn er begin februari bij Myra Ceti in Steenbergen twee voorstellingen gegeven voor alle peuters en kleuters uit Strienestad. Marloes Vos vult aan: "Het is goed om te weten dat alle liedjes die tijdens deze voorstellingen ten gehore worden gebracht, ook op onze carnavals-cd staan."

Poppenkast

De jeugd wordt tevens niet vergeten bij de groep leerlingen op basisscholen. "Via het door de Stichting Karnaval Steenbergen opgestelde scholenproject wordt er op basisscholen aandacht geschonken aan carnaval. Groepen in het basisonderwijs bezoeken bouwclubs, ze krijgen drama lessen en er is een poppenkastvoorstelling. Deze poppenkastvoorstelling wordt al jaren, en dan bedoel ik ruim 10 jaar, bedacht en uitgevoerd door Prinses Lieske en Naranja." Prinses Lieske is Marlies van Sittert en Naranja is Anja Adriaansen.

Carnavalslied

Vanzelfsprekend bezoeken Prins, nar en het driemanschap de groepen op basisscholen binnen gemeente Steenbergen. De kinderen mogen dan mee oefenen voor het nieuwe carnavalslied. Vrijdag 21 februari worden nog eens alle scholen bezocht met de dweilband HnvdK om het startschot van carnaval te geven met het motto Wa d'un Plaotje!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief