Bokstalent Luuk Elzinga is winnaar in de ring
Luuk Elzinga: 'Ik wil steeds het beste uit mezelf halen'.
Luuk Elzinga: 'Ik wil steeds het beste uit mezelf halen'. (Foto: Marleen Zwaans)

Bokstalent Luuk Elzinga is winnaar in de ring

STEENBERGEN - Luuk Elzinga (19) uit Steenbergen is wederom Nederlands kampioen boksen geworden door in de ring zijn tegenstander Aron Jeucken te verslaan. Deze keer in de Elite A-klasse. Voor de jonge bokskampioen bestaat er niets anders dan boksen. Hij wil presteren en winnen. Zijn vader bokste vroeger en zijn coach was zelf ooit kampioen boksen. Zijn motivatie en liefde voor de sport maken hem een winnaar in de ring.


"Ik wil geen enkele training missen, want dat voelt als een verlies", laat Luuk Elzinga weten. "Ik moet doorgaan en het is keihard werken. Het is doorzetten." Zijn vader bokste vroeger ook al. "Eerst heb ik gevoetbald, maar als mijn vader ging boksen, ging ik mee. Ik kreeg een knieblessure door het voetballen. Via mijn moeder ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij het boksen. Ik kwam terecht bij Aleco Sport Visions. Dit is een talentencentrum voor topsporters."

Motivatie

Eenmaal in het talentencentrum, waar jonge sporters voor allerlei sporten worden begeleid en ondersteund, ontmoette Elzinga zijn coach André de Klerk. Deze coach bevestigt zijn ambitie en doorzettingsvermogen. "Luuk moet te allen tijde geremd worden", laat De Klerk weten. "Ik heb nog nooit een moment gehad dat ik hem moet motiveren. Hij heeft een hele intensieve motivatie." Op 15-jarige leeftijd is hij gestart met boksen. "Het is een manier van leven", laat Luuk Elzinga weten. "Het zijn zeven tot tien trainingen per week van zo'n anderhalf uur. Het is de sport waar ik voor ga en dat gaat verder dan alleen maar knokken. Het is voeding, het is rust. Als er één aspect niet klopt, gaat het niet. Ik wil er altijd mee bezig zijn."

Topsport

Zijn coach weet dat alles op elkaar moet aansluiten om een bokskampioen te worden. "Het is techniek. Het is strategie. Het snelheid. Het is exclusiviteit", somt hij snel op. "Luuk is een gedreven jongen. Je moet dit zijn, anders moet je geen topsport bedrijven. Boksen is één van de oudste Olympische sporten. Het is een ultieme krachtmeting met gelijke wapens en middelen." Bij het hard te knokken - in dit geval kan dit letterlijk worden genomen - om topsporter te worden, komt ook een ander aspect om de hoek kijken: de dagelijkse instelling.

Sponsor

Luuk Elzinga draait zijn hand er niet voor om, om voor dag en dauw op te staan om te gaan trainen. "Ik sta regelmatig om 5.30 uur op, om om 7.00 uur te gaan trainen", vertelt hij. "Ik wil steeds het beste uit mezelf halen." Het is voornaam dat deze Nederlandse bokskampioen een sponsor aan zijn zijde krijgt. "Sponsoren kunnen mij bereiken via Instagram of Facebook, onder mijn eigen naam", laat hij weten. In zijn vrije tijd houdt hij zich tevens bezig met sport: dit jaar aan het Johan Cruijff College voor een opleiding topsporters. Zijn vriendin Anouk steunt hem in zijn passie voor boksen. "Zij laat mij mijn ding doen en ik doe mijn voorbereidingen. Het is mijn doel om zo ver mogelijk te komen." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief