Anna de Jong-Huiskens ziet er niet uit als een 100-jarige, maar ze is toch echt op 13 februari 1920 geboren.
Anna de Jong-Huiskens ziet er niet uit als een 100-jarige, maar ze is toch echt op 13 februari 1920 geboren. (Foto: Claudia Koole)

Anna de Jong-Huiskens uit Steenbergen viert haar honderdste verjaardag

STEENBERGEN - Een eeuw lang een mensenleven leiden is heel bijzonder en komt voor bij Anna de Jong-Huiskens uit Steenbergen. Ze maakte de Tweede Wereldoorlog mee, verloor haar man en zoon, werd ziek met 90 jaar en kwam er steeds bovenop. Haar geheim? Veel dansen, vrolijk zijn en niet gebukt gaan onder tegenslagen.


"Ik hou van plezier en leut", laat de 100-jarige Anna de Jong-Huiskens weten. "Bingoën is ook mijn hobby en ik heb een mooie familie." In haar huiskamer prijkt een foto met vijf generaties, op haar schoot een kleine baby. Ze heeft maar één keer per week hulp in huis. "Mijn moeder doet nog veel zelf in huis", laat dochter Betsy (72) weten.

"Nou", reageert haar moeder. "Ik krijg veel hulp van mijn dochters en schoondochter hoor. Met de werkster sta ik soms in de huiskamer te dansen." De andere dochter, haar oudste, is Adriana die Jaantje wordt genoemd en reeds 81 jaar is. Haar schoondochter Nel beschouwt ze als een eigen dochter.

Lachen

Ze heeft een goede vriendin van 98 jaar. "Dat is Rika Jansen", laat ze weten. "We kunnen het heel goed met elkaar vinden. Een keer op de fiets naar Kruisland moesten we zo hard lachen, dat de sturen van onze fietsen in elkaar kwamen en we alle twee van de fiets zijn gevallen bijna in de sloot." Tot het laatste toe heeft ze haar eigen moeder geholpen als mantelzorger. Aan werken had ze geen hekel. "Van werken ga je niet dood. Als je allemaal wat doet, komt het goed", geeft ze als antwoord. De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn geen rozengeur en maneschijn.

Oorlogsherinneringen

"Wij waren heel arm in die tijd en hadden niks te eten, maar ik ben er goed bovenop gekomen", vertelt ze. "We woonden toen aan het Kinderbaantje in Welberg. We moesten vluchten naar Wouw. Toen we terugkwamen was ons huis gebombardeerd. Het bruidje van Jezus voorspelde dat er niks zou gebeuren in Welberg, maar dat was geen waar." Met het bruidje van Jezus bedoelt ze zieneres Janske Gorissen van de toen nog gewijde H.Corneliuskerk. "En ook dat mijn schoonzus zwanger was, weet ik nog goed. Ze beviel, maar voor de baby was er nog geen hemdje. Haar man was net overleden."

Visite

Andere grote tegenslagen die ze moest overwinnen was het verlies van haar zoon Toon die maar 65 jaar werd en ook haar man moest ze afgeven toen hij 79 jaar was. "Mijn man was heel goed. Een zorgzame man die hard werkte. Mijn man en zoon mis ik nog altijd."

Toen ze op 90-jarige leeftijd ziek werd en een borst werd afgezet door borstkanker, deed chirurg Sars uit Bergen op Zoom een belofte. "Hij zei tegen mij: Als u 100 wordt, dan kom ik op visite. Hij zou nu dus langs moeten komen", vertelt de 100-jarige Anna de Jong-Huiskens met een lach. Op de vraag of ze bang is voor de dood antwoordt ze stellig: "Nee, hoor. Als de tijd komt, moeten ze me maar komen halen. Ik heb mijn plezier gehad. Als ik mijn man en zoon niet had verloren, zou ik het zo weer over willen doen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Bezorgers

Halderberge

Meerdere vacatures

Oud Gastel

Bezorgers

Halderberge

Bezorgers

Rucphen

Bezorgers

Zevenbergen